Han fick reda på skadegörelsen på onsdagen, men tror att den hände i helgen. En eller flera personer bland annat kastat sten genom en fönsterruta till Gruvgården, vält ned delar av ett skyddsstaket och försökt bryta upp dörren in till Tabergsgruvan. Hans Fransson har lagt ut bilder på skadegörelsen i en Tabergsgrupp på Facebook.

Hans Fransson, ordförande i Tabergs Gruvguider, har polisanmält skadegörelsen.

Foto Hans Fransson

– Folk tycker det är skandal och bedrövligt. Men som tur är bor det vettigt folk i Taberg, så det har inte blivit en massa rasistiska kommentarer om det här, säger Hans Fransson.

Han polisanmält skadegörelse, men har ingen aning om vem som ligger bakom den.

– Tabergsgruvan och Naturreservatet Taberg ligger ju lite avsides, men det vore bra om folk håller utkik när de rör sig i området. Ser de något misstänkt kan de höra av sig till polisen och till oss i Tabergs Gruvguider, säger Hans Fransson.

Skadegörelse har skett bland annat mot ett skyddsstaket vid Tabergsgruvan.

Foto Hans Fransson

Han har även kontaktat kommunens fältgrupp för Tabergsdalen om skadegörelsen.

– Om det skulle vara ungdomar som ligger bakom det här gäller det att stämma i bäcken nu innan sommarsäsongen. Annars kan det bli ännu värre i sommar.

”Det svider för oss”

Hans Fransson understryker att Tabergs Gruvguider själva får stå för kostnaden för en ny glasruta.

– Det springer snart i väg i några tusenlappar och det svider för oss som ideell förening.

När glasmästaren ändå kommer ut till Gruvgården passar föreningen på att få en annan glasruta utbytt, som någon sköt sönder med luftgevärskulor för några år sedan.