Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärstad. Är det befolkningen eller riskkapitalet som gäller?

Svar till Thordis Samuelsson och Jerry Hansson (V).

Den 7 april kan vi i JP läsa en insändare; En satsning för vårt klimat.

De skriver ett svar till ett antal personer som uttryckt sina tankar och ståndpunkter om att låta konsulter, Krafö Vind AB och riskkapitalister bebygga ett av de mest attraktiva naturområden i kommunen. Svaret som kommer från Thordis Samuelsson och Jerry Hansson är en ganska intressant läsning då man inleder med att tala om det rättsliga läget. Det vill säga, kommunen ger inga tillstånd till att bygga vindkraft. Nej det gör inte kommunen, men kommunens politiska företrädare kan säga ja eller nej till olika prövningstillstånd som hugade intressenter vill genomföra i kommunen.

Nu handlar det om att få bygga 11 stycken (Turning torso) vindkraftsverk på 200 meter i en naturskog med motiveringen att kärnkraften ska läggas ned. Kärnkraftsnedläggningen är ju redan beslutad, så det var ett dåligt argument. Därtill att det finns ett tidigare beslut om 14 verk om 180 meter sedan 2011 och 2015 som eventuellt kan förlängas. Det vill säga att nu säger man ja till Miljöprövningsdelegationen (MPD) om prövning av 11 verk. Det är utifrån lagstiftningen som MPD ger enstaka tillstånd att pröva Kraftö Vind AB:s försök att få bygga 11 vindkraftverk med större rotorblad som ger mer energi och mer buller. Men i första hand är det politiken som beslutar om att ärendet ska få gå vidare till MPD! Handlar det om någon sorts kohandel, 11 eller 14 verk? Båda dessa förslag är lika dåliga!

Är det verkligen så att den politiska majoriteten står bakom beslutet att bygga vindkraft i Skärstad? Eller är det ett önsketänkande? Att vi nu som föreslås, ska exportera elkraft till Finland, Polen och Tyskland som ska produceras i kommunen är väl att gå lite långt inom energiöverenskommelsen fram till 2040. Därtill att som företrädare för Vänsterpartiet tala om en vindkraftutbyggnad på marknadsmässiga grunder som helt relevant kan inte stämma med Vänsterpartiets partiprogram eller?

Någonstans har jag vid senaste valet läst i ett flygblad att Vänsterpartiet ska arbeta för landsbygden och för befolkningens fullgoda sociala liv. Här skriver Thordis S. och Jerry H. om att störningar av ljud och ljus kan förekomma, men att det finns inga belägg för olika hälsorisker. Därtill att det kan vara subjektiva frågor, enligt skribenterna, och att man ska vänja sig vid en ny horisont med roterande vindkraftverk istället för enbart skog. Vilka är det ni företräder nu? Är det befolkningen i Jönköpings kommun som en gång röstade fram er i kommunfullmäktige, eller är det riskkapitalet, konsulter, elkraften till Polen, Finland eller Tyskland som nu gäller?

Förslagsvis har ni ännu chansen att göra gemensam sak med de partier som lägger sina veton till all vindkraft i kommande kommunstyrelsemöte gällande Skärstad.

Gunnar Lundquist

Miljö- och människovän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel