Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattebetalarnas vd: Wengholm (M) ljuger

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I valrörelsen lovade Moderaterna i Jönköpings län, med ordföranden för Regionstyrelsen Malin Wengholm i spetsen, att skatten inte skulle höjas.

Tvärtom skulle partiet i stället kämpa för ett lägre skattetryck. En dryg månad efter valet meddelar Wengholm att skatten ska höjas, och det med hela 50 öre. Det är mer än vad Vänsterpartiet krävde i valrörelsen. Jönköping är upp- och nervända världen. Vill du ha låg skatt – rösta på Vänsterpartiet, inte på Moderaterna!

Skattehöjningen motiverar Wengholm med att det är det minst dåliga sättet att komma tillrätta med de välfärdsutmaningar som regionen står inför där allt färre ska försörja allt fler, och att SKL:s skatteunderlagsprognos inte var känd före valet. Men att vi står inför demografiska utmaningar är inte direkt någon nyhet och SKL publicerar dessutom sina prognoser fem gånger om året. Prognosen i augusti och i oktober var i det närmaste identiska. Så vilket underlag är det Malin Wengholm menar att hon saknade som gör att hon går från att lova att inte höja skatten till att höja den med 50 öre? Det är inget annat än en skymf mot väljarna att bortförklara sina beslut så som Regionstyrelsens ordförande nu gjort.

Alliansen menar att skattehöjningen behövs för att stärka och utveckla länets tre akutsjukhus. Därigenom köper de vänsterns problemformulering att det som fattas i vården alltid är mer pengar. Vi är nog alla överens om att vård är bland det viktigaste vi får för våra skattepengar, men trots att det är få länder som lägger lika mycket på sjukvården som Sverige är produktivitetsnivån usel. I en rapport från Svenskt Näringsliv (2016) om produktivitetsskillnader mellan akutsjukhus i Norden konstateras att det finns en betydande produktivitetspotential i den svenska akutsjukvården. Det gäller såväl om man jämför produktiviteten på akutsjukhusen i de andra nordiska länderna, som om man studerar skillnader mellan svenska sjukhus. I Finland är till exempel den genomsnittliga produktivitetsnivån cirka 40 procent högre än på de svenska akutsjukhusen. Och i Kalmar eller Östergötland får medborgarna vård som är lika bra eller bättre än i Jönköping, men till en betydligt lägre kostnad. Att Alliansen vill kasta mer pengar på sjukvården i Jönköping istället för att lösa de strukturella problemen är att följa den enkla vägens politik.

Malin Wengholm påstår också att Region Jönköping kommer ha den tredje lägsta landstingsskatten i landet även efter höjningen. Det stämmer inte. Region Jönköpings län ligger idag på plats 12 (av 21) när det gäller högst skattesats till landstinget, och allt annat lika skulle en skattehöjning med 50 öre per hundralapp lyfta Jönköping till en tredje plats.

Vänsterpartiet har föreslagit en skattehöjning på 15 öre. Nu toppar Alliansen alltså detta med ytterligare 35 öre. I en intervju i Jönköpings-Posten (19/10) säger Mikael Ekvall, gruppledare för Vänsterpartiet i regionen, att ”ingen har väl tänkt sig en höjning med 50 öre” och menar att det är oärligt att mörka en så stor skattehöjning och utöver det lägga förslag om dubblad avgift till akutvård. Malin Wengholms besked tyder på en oroväckande brist på respekt för medborgarnas pengar, och skickar en tydlig signal om att vallöften i fortsättningen bör tas med en nypa salt. Förhoppningsvis har väljarna lärt sig läxan till nästa val: i Jönköpings län ska man rösta på Vänsterpartiet och inte Moderaterna om man vill hålla nere skatterna.

Christian Ekström

vd Skattebetalarna

Landstingsskatten ska höjas med 50 öre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel