Tomt i plånboken? Gå på skattjakt i vinds- och källarförråd. Det finns garanterat saker och prylar som har stått där oanvända i flera – saker som någon annan kan tänka sig att köpa.

Konsumtionshetsen i december har i januari förbytts till en jakt på knep för att få de sista veckorna före lön att gå ihop. Och många inser att det finns mängder av prylar hemma som man inte använder.

Enligt Traderas nya undersökning har svenskarna fem flyttkartonger med onödiga prylar hemma i förrådet som kan ge klirr i kassan om man säljer det.

Här finns det pengar att hämta, säger Sofia Hagelin.

Färre väljer också att slänga oanvända prylar vilket är glädjande. Vi upplever att folk bryr sig mer om miljön och vill se att prylarna återanvänds. Samtidigt ser vi att många fortfarande sparar sina onödiga prylar i förråd, och för dem finns det mycket pengar att tjäna.

Enligt Traderas undersökning har svenskarna oanvända kläder, skor och prylar i en volym motsvarande drygt fem flyttkartonger och till ett uppskattat värde av 15883 kronor. Det är en ökning jämfört med förra året, då genomsnittet var fyra flyttkartonger och till ett värde av 13144 kronor.

Om man ska sälja något – och vill ha så mycket pengar som möjligt för det – så gäller det att sälja rätt saker vid rätt tid. Det handlar om att tänka säsong, inte pryl, när man lägger upp en annons.

I januari är det kanske inte så klokt att lägga ut en gräsklippare om man vill ha bra betalt för den, säger Sofia Hagelin och nämner att saker som skridskor, hockeygrejer, skidutrustning och vinterkläder säljs för bra priser nu i januari, men även almanackor, kalendrar och kurslitteratur funkar bra att sälja nu.

Så ge dig ut på en skattjakt på hemmaplan.

Det kan löna sig mer än du tror.