Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans absurda krav på mobiltelefoner

Sedan den 18 mars 2020 har folkhälsomyndigheten rekommenderat alla gymnasieskolor och komvux att förlägga sin undervisning på distans. Det är ett väldigt speciellt scenario som ingen förväntade sig men det medför vissa komplikationer. Vi elever har fått ett tvång på oss att med hjälp av mobiltelefonerna lämna in prov och uppgifter och även videoövervaka nämnda prov.

”Folkhälsomyndighetens tydliga rekommendation är att distansundervisning ska bedrivas på gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet. Rekommendationen gäller inte gymnasiesärskolor och särskild utbildning för vuxna.” (skolverket, 2020-05-06)

Den här texten innebär att alla elever på nämnda skolor ska fortsätta sin utbildning genom distans. Det här görs genom datorer som oftast är utlånade av skolan till eleverna. Det innebär att alla elever har tillgång till en dator eller dylikt att använda för att delta i möten och genomföra uppgifter osv. ”I Jönköpings kommuns gymnasieskolor har vi digitala lösningar som har stöd för distansundervisning. Våra lärare och elever har redan idag tillgång till pedagogiska verktyg och material.” (Jönköpings kommun, 2020-04-21)

Det program Jönköpings kommun använder heter Microsoft teams och det är en bra lösning då man kan ansluta över dator och ta del av undervisningen och även till viss del lämna in sina uppgifter. Problemet kommer då man ska lämna in uppgifter i till exempel matematik och fysik.

Jag som elev på teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping har fått direktiv om att i slutet på varje matematik- och fysiklektion fota av mina lösningar och sedan lämna in nämnda foton med mobilen. Till följd av detta får vi ett krav på att använda en mobiltelefon för att lämna in uppgifter och därigenom få närvaro på lektionen.

Detsamma gäller på prov, vi gör prov i ett program som heter Exam.net. Exam.net har tagit fram en ny lösning i och med distansundervisning där du med hjälp av en mobiltelefon skannar av en Qr-kod. Detta för att komma in på en hemsida där du kan ladda upp dina uppgifter. Det krävs en mobil för att kunna delta i proven. Följaktligen behöver du en mobil för att bli godkänd i de olika ämnena. Nu har även lärare på ED börjat kräva att vi även nyttjar mobilerna som övervakning under provet. Du behöver alltså ansluta till möte med både mobil och dator och använda kameran i mobilen för att sända video på dig när du genomför provet.

Jag menar att kravet på mobiltelefoner inte är okej! Skolan ska vara avgiftsfri. Alla har inte råd med dyra mobiltelefoner och de ska inte bli diskriminerade av en kommunal inrättning på det här sättet.

En undrande elev

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel