Lagom inför sportlovsveckan lade sig minusgraderna över Habo och kommunen kunde påbörja arbetet med att spola isen på Slätten.

Det brukar vara mycket folk där, man åker skridskor, grillar och fikar lite. Det är folkhälsa att röra på sig, njuta av vintern tjata lite med folk, säger Thomas Lund, fritids- och kulturchef på Habo kommun.

Skridskobanan är för många ett välkommet inslag i Habo vintertid och under sportlovsveckan har den varit välbesökt.

På torsdagen fanns syskonen Mattias och Martin Herman på plats med sina respektive barn, Cecilia, tio år, Linnea, åtta år och Elsa, sju år. De bor i Bankeryd och Jönköping men har åkt till Habo för att utnyttja skridskobanan idag.

Det är lite läskigt i början att åka skridskor men det är kul, säger Elsa Herman.

När JP träffar dem så sitter de bredvid skridskobanan och äter kex. För det är viktigt med pauser och energipåfyllning för att man ska orka åka.

Vi är ganska duktiga på att åka och det är roligt, man lär sig mer och mer, säger Cecilia Herman Gerdin.

Det betyder jättemycket att kommunen fixar banan såhär, man hoppas ju de fortsätter med det, säger Mattias Herman, samtidigt som han knäpper fast hjälmen på dotterns huvud.

Tjejerna har fikat färdigt och ger sig ut på banan igen. Det blir lite svajigt ibland men de parerar bra och står stadigt på benen.

Det är bara träning som gäller för att bli bättre, 10 000 timmar som jag brukar säga, säger Mattias Herman och skrattar.