Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutreplik: Varför är SSU inte på arbetarnas sida?

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

SSU driver en smygsocialisering av Sverige. Men att förstatliga företag löser inte några problem.

Det är föga förvånande att SSU i sin replik (JP, 21/4) väljer att skylla dagens samhällsproblem på Alliansregeringen, i stället för att ta ansvar för sitt eget parti i regeringsställning.

I själva verket är anledningen till att sjukvården går på knäna, och har gjort det under de senaste åren, att SSU och Socialdemokraterna inte förstår sambandet mellan arbete och företagande, skatteintäkter och välfärd.

SSU hävdar att ”En sänkt bolagsskatt betyder ytterligare pengar som adresseras till fulla plånböcker bland verkställande direktörer och bolagsstyrelser”. Detta bevisar inget annat än SSU:s oförmåga att se till verkligheten.

Enligt Finansdepartementet under Socialdemokraternas egen regering betalar löntagarna merparten av bolagsskatten, inte verkställande direktörer som SSU påstår. Vi i Moderata Ungdomsförbundet baserar våra åsikter på verkligheten och studier, inte på påståenden som uppenbarligen är tagna ur det tomma intet.

Sänkt bolagsskatt skulle både vara positivt för löntagaren som får högre reallön och för aktieägarna som kan utöka investeringarna i verksamheten.

SSU undrar även ifall det inte räcker med borgerliga reformer nu. Vårt svar är nej. Moderata Ungdomsförbundet kommer alltid att arbeta för reformer som ger människor mer frihet och som förbättrar samhället i grunden.

Ta bara avskaffandet av apoteksmonopolet som exempel. Avskaffandet av apoteksmonopolet ledde till fler apotek med generösare öppettider som kan erbjuda en mer individanpassad service.

Det är minst sagt häpnadsväckande att SSU vill försämra tillgången på mediciner och apotek mitt under en pandemi. Detta är inget annat än ett försök till smygsocialisering av Sverige från SSU:s sida, där förstatligande av företag är lösningen på alla problem.

Vi är inte för skattesänkningar bara för skattesänkningarnas skull. Vi är för skattesänkningar på grund av de positiva effekter som de medför. För det första, en sjuksköterska som gör ovärderliga insatser i sjukvården kan behöva betala halva sin lön i skatt. Detta är djupt omoraliskt. Människors surt förvärvade slantar ska alltid tillhöra dem i första hand, inte staten. Sänkt skatt på arbete skulle ge vanliga familjer mer pengar i plånboken, varje månad.

För det andra, en bred forskningsöversikt visar att sänkta skatter på arbetsinkomster leder till högre sysselsättning. Fler i arbete kommer att vara absolut nödvändigt för att bromsa den kommande lågkonjunkturen. SSU kan tycka vad de vill om ekonomisk tillväxt, men det går inte kringgå det faktum att det är ekonomisk tillväxt som har byggt Sverige starkt och som kommer att lyfta miljontals människor ur fattigdom världen över.

För det tredje, sänkta skatter på arbetsinkomster kommer frigöra ekonomiska resurser hos hushållen, vilket kommer att öka konsumtionen. Detta kommer att vara avgörande för att de lokala företagen ska överleva i så stor utsträckning som möjligt.

För det fjärde och det viktigaste, den som har studerat Lafferkurvan vet att sänkta skatter i Sverige kommer att leda till högre skatteintäkter, eftersom fler då kommer att arbeta och fler företag kommer att investera i Sverige. Att påstå att högre skatter per automatik leder till högre skatteintäkter är alltså inget annat än ren plakatpolitik.

Ser man till effekterna våra reformer enligt forskningen skulle leda till, att färre arbetare skulle bli av med jobbet, är det lätt att dra slutsatsen att vi är partiet och ungdomsförbundet för arbetare – inte Socialdemokraterna och SSU.

Sverige måste nu ta krafttag för att rädda så många jobb och företag som möjligt. För om arbetslinjen slutar fungera, tar det inte lång tid innan samma sak händer med samhället i stort.

Edvin Isaksson

2:e vice distriktsordförande, MUF Jönköpings län

Hugo Carlsson

vice ordförande, MUF Jönköpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel