250–300 besökare, roddare från 21 klubbar, kom till Jönköping med anledning av att SM i rodd arrangerades i Jönköping och väldigt få av dem åkte hem besvikna.

Det blev ett väldigt lyckat arrangemang eftersom det slumpade sig så väl att vår tävling sammanföll med inledningen av H2O-veckan, berättar Almlöw.

Kringarrangemangen fick rodd-SM så att säga på köpet tack vare vattenfestivalen.

Vi hade rubbet. Det var optimala förutsättningar, säger Almlöw.

Men grunden för Jönköpings RS och Huskvarna RS lyckade tillställning är förstås själva arenan, unik i landet med sitt centrala läge.

Det är Sveriges bästa roddarena. Jag pratade med domarna, som tyckte att det var väldigt kul att folk kom och tittade på. Normalt sett håller vi ju till vid en sjö i skogen, berättar Almlöw.

Egentligen är roddbanorna både för korta och för få i Munksjön, 1810 meter istället för 2000 som en fullängdsbana ska vara och sex i stället för åtta banor på grund av Munsksjöbrons fundament. Men rätt många inom roddsporten är beredda att bortse från det.

Det kan nog bli en internationellt godkänd bana ändå. Man ser sådana mervärden i arenans läge, säger Almlöw.

I själva tävlingen rodde Jönköpings RS Alice Ekros hem ett JSM-guld på 2000 meter (alltså egentligen 1810 meter) med god marginal. Hon var sex skeunder före tvåan. I par med systern Ida Ekros blev det dessutom silver i dubbelsculler, fem sekuner efter segrande Kungälv.

Ida Ekros noterades även för en sjätteplats i singelscueller 2000 meter i junior B och Axel Ekros slutade på femte plats i herrseniorernas singelsculler.

Mest framgångsrika klubben blev Falkenberg med tio guld. Mölndal rodde ihop sammanlagt fem guld och Kungälv och Öresjö fyra vardera.

HRS och JRS kunde summera ett lyckat SM men den största insatsen, menar Mats Almlöw, gjordes kanske efter sista loppet då alla bojar skulle bort och linorna sänkas ner. Kommande helg ska det nämligen bli allsvensk segling i Munksjön.

Det är rätt häftigt att Munksjön som tidigare bara var en avfallssjö har blivit en sådan arena för vattensport. Det är som i Kinnarps där det är hockey ena dagen och konsert nästa. Här har vi rodd ena helgen och segling nästa.