Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småföretagare tvingas låna av närstående

I allt större utsträckning tvingas småföretagare låna av vänner och familj - en bekymmersam utveckling enligt Frida Boklund, regionchef Företagarna i Jönköping och Östergötlands län.

Enligt en ny rapport från organisationen Företagarna, ”Finansiering för tillväxt och jobb - Företagarnas finansieringsrapport 2018”, uppger över hälften av landets småföretagare att de har svårt att få extern finansiering.

I en allt högre grad har företagarna tagit lån från familj och vänner. Under 2017 uppgav 14 procent av företagarna att de lånat av familj, vänner eller sitt privata kapital vid minst ett tillfälle - vilket är en fördubbling från 2016.

Om problemet

Frida Boklund, Företagarnas regionchef i Jönköpings och Östergötlands län, ser med oro på utvecklingen. Hon säger att hon tidigare arbetat mycket med just finansieringsfrågorna, framförallt efter finanskrisen i slutet av 00-talet.

— Jag skulle nog säga att det varit lugnare ett tag nu, det har varit mycket att göra för många och man har pratat mindre om investeringar, men nu har det blivit en fråga igen, säger hon.

— Problemet är att finansieringssystemet inte är anpassat för våra familjeägda företag och det här hänger ihop med att bankerna har förändrat sin utlåningsstrategi. Det är ett bekymmer. Det måste vara jättejobbigt att till exempel sätta sitt hem som säkerhet och det kan ju även äventyra relationer.

LÄS MER: Företagarna och politiker på turné

Ett tillväxthinder

I förlängningen hämmar den här utvecklingen tillväxten för företagen, menar Frida Boklund.

— För att överleva är det viktigt att finansieringen fungerar, säger hon.

— Att hitta ett startkapital är inte ett bekymmer, men när man vill växa så är finansieringen ofta ett bekymmer. Jag tror att man helst inte vill låna inom familjen och därför tror jag också att en del affärer inte blir av och då blir det en hämmade faktor för att växa.

Även om det finns flera nya möjligheter att hitta finansiering, vid sidan av banklån som fortfarande är vanligast och lån från familj och vänner, så går utvecklingen långsamt. Hit hör bland annat gräsrotsfinansiering som crowdfunding, vilket endast en procent av företagarna har uppgett att de har använt sig av under 2017.

Fotnot: I rapporten har cirka 4239 medlemmar i organisationen Företagarna tillfrågats och av dessa har 1127 svarat.

LÄS MER: Så mår länets småföretagare

LÄS MER: En småföretagare med stor framtidstro - hon gick från en bild till 34