Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smålands Litteraturpodd med Ylva Lindberg i studion

 
Smålands litteraturpodd
Visa alla artiklar

Har sociala medier saboterat vår koncentrationsförmåga? Har vi ro att läsa böcker för att slappna av, eller är det något man måste anstränga sig för att göra? Och varför är det lättare att titta fem timmar på Netflix, än att läsa i fem timmar? I Litteraturpoddens sjuttonde avsnitt möter vi litteraturvetaren Ylva Lindberg i studion för att prata om koncentration för litteratur.

I ett experiment och en digital detox tidigare i veckan läste Litteraturpoddens programledare Sophia Magasanik och Emilia Söelund varsin Augustnominerad bok – i en lång, livesänd maratonläsning. I fem och en halv timme satt programledarna i varsin soffa och läste tyst för sig själva, en upplevelse som var lika delar smärtsam och jobbig, som en spännande litterär upplevelse.

Experimentet var även en kommentar på samtiden – idag kan vi sitta bredvid vår partner, barn eller vän i soffan och skrolla i Facebooks flöde, medan det känns onaturligt att sitta bredvid någon och ta sig tid att läsa.

Hur blev det såhär?

Litteraturvetaren Ylva Lindberg, Jönköping University, gästar studion för att prata om koncentration, läsande – och hur den snabba, digitala samtiden påverkar vår förmåga att ta till oss litteratur.

Smålands Litteraturpodd görs av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund samt Hall Medias biträdande livechef och sociala medieansvarig Sophia Magasanik. Gäst i studion är Ylva Lindberg, docent i litteraturvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation.