Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smålits program 2019 presenterades

 
Allt om Smålands litteraturfestival
Visa alla artiklar

Vårens program för Smålit 2019 är klart och för fjärde året växer festivalen, nu till över 100 litterära programpunkter och en ytterligare ort, Tranås. Det står även klart att författarnamnen blivit allt tyngre: Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri och Augustnominerade Jens Liljestrand kommer.

– Vi är jättestolta, vi pratar om några av Sveriges främsta författare, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media, som är medarrangör till festivalen.

Som tidningen tidigare har skrivit om är den brittiska deckarförfattaren Ann Cleeves bokad. Cleeves vars böcker sålt i mer än 1,5 miljoner exemplar och blivit till populära serier, ”Shetland” och ”Ett fall för Vera”. Men nu får hon alltså sällskap av en rad inhemska berättare av rang. Samtliga högaktuella dessutom.

– Sara Stridsbergs nya bok Kärlekens Antarktis har fått mycket bra recensioner och det blir spännande att höra vad hon har att säga om den, tycker Emilia Söelund.

Stridsberg som får kalla sig dubbelt aktuell efter att hon i maj beviljades utträde ur Svenska Akademin, i vilken hon innehaft stol 13 sen 2016.

Jonas Hassen Khemiri och hans ganska nyutkomna bok ”Pappaklausulen” lär också bli ett hett diskussionsämne på litteraturfestivalen.

Programmet innehåller även ett stort antal gratis programpunkter på samtliga orter. Förutom författarsamtal blir det workshops, seminarier, uppläsningar, utställningar, debatter och dans- och teaterföreställningar. En bokmässa kommer också att hållas i Jönköping, där lokala författare och förlag får chans att visa upp sig.

– Tomas Bannerhed är ju en författare med småländska rötter, påminner Söelund, vilket gör att vi kommer in på festivalens tema, landsbygd.

– Landsbygden är en av de viktigaste frågorna i dag och eftersom Smålit arrangeras utanför storstäderna ligger temat oss förstås extra varmt om hjärtat. Smålit har dessutom lyckats växa, på fyra år har vi sakta etablerat oss, det märks när vi planerat och bokat.

Ny Smålit-ort för året är Tranås, den fjärde att innefattas i festivalen. Jönköping, Värnamo, Nässjö är ju de andra.

– Tanken var ju från början att sprida den på flera orter och att Tranås fyller 100 år 2019 tyckte vi passade perfekt, en anledning att lyfta det, säger Söelund.

På temat passar inte minst Jens Liljestrands färska biografi om Wilhelm Moberg in, ”Mannen i skogen”. Kulturjournalisten Liljestrand, som Augustnominerades för boken, är utöver att han kommer att gästa författarscenerna på Smålit även inbokad som moderator för författarsamtalet i Tranås.

Under festivalen blir det dessutom premiär för det nya priset Smålits Migrantpris. Årets pristagare kommer medverka på alla orter. Sist men inte minst läggs det ett extra fokus på barn och ungas läsande. På samtliga bibliotek har författare i genren bjudits in för att prata om sina böcker. Bland annat gästar årets Astrid Lindgrenspristagare, bilderboksskaparna Sara Sheppard, Lisa Bjärbo och Pija Lindenbaum.

Fotnot: Smålit 2019 arrangeras 8-11 februari.