Det var alltså i slutet av juli som en liga slog till mot Powers, före detta Expert, elektroniklager i Skillingaryd.

Inbrottet föregicks av att en gulmålad Volvo hjullastare stals från Sandahls inhägnade gård vid Fabriksgatan i Skillingaryd. Det staketet tycks ha forcerats utan större problem. Därifrån har man antingen kört över järnvägen via den så kallade gröntippen på Verkstadsgatan, eller tagit vägen över Storgatan och järnvägsviadukten vid Q-stars automatstation.

Intrånget hos Power skedde vid tretiden på morgonen den 30 juli. Där har det omgivande elstängslet forcerats med hjullastaren i närheten av huvudingången. På andra ställen skyddas anläggningen av djupa diken. Attacken mot elektroniklagret har fortsatt mot en av de portar där lastbilar backar intill för att lasta eller lossa.

”En del var maskerade”

I hjullastarens spår följde två personbilar. Platschefen Roger Hallberg har sett den övervakningsfilm som nu ingår i Polisens förundersökning:

– Från bilarna rusar det ut 5-8 personer, varav en del av var maskerade, men det gick inte att se om de var beväpnade. De tycktes inte ha någon plan på exakt var de skulle göra inbrottet - min uppfattning är att det inte var så välplanerat.

Lyckades de komma över någonting av värde?

– Nej, vi kan inte se att det är någonting som saknas och det ser inte heller ut som om de har någonting i händerna när de kommer ut. De lyckades inte ta sig in till platsen där godset ligger.

Är ni för dåligt skyddade mot inbrott?

– Nej, det anser jag inte. Det är mycket svårt att skydda sig mot en hjullastare som väger flera ton, säger platschefen Roger Hallberg.

Helger, kvällar och nätter brukar det stå långtradare utanför Powers lager. En av dessa utsattes för en kapellskärning samma natt som inbrottet.

Spår till analys

Polisen lyckades säkra en del spår som har skickats för teknisk analys, men har ännu inte fått något svar.

– Ungefär samtidigt som inbrottet gjordes en kapellskärning på en lastbil som stod utanför lagret. Där ska bytet ha varit en webkamera, berättar Jenny Karlsson vid polisen.

Polisen har inga misstänkta som kan bindas till inbrottet.

Samtidigt med inbrottet på Powerlagret slängdes det också ut så kallade anglar på såväl E4 som på andra gator runt brottsplatsen. Uppenbarligen för att stoppa eventuella förföljare eller förhindra polisen att komma till platsen. Räddningstjänsten såg till att de var borta på morgonen.

Det fanns en vakt på plats vid lagret, som valde att inte ingripa, men som löpande rapporterade vad som hände.

– Vi satte upp en provisorisk grind efter inbrottet och fick beställa nya portblad, berättar Roger Hallberg.