Insamlingen startade när Stefan Bomberg fyllde 50 år och Lena Nilhammer 60.

Inför sina födelsedagar ville de göra något som på sikt skulle kunna göra skillnad för någon. Det blev, inom Stiftelsen Hjärnfonden, den privata insamlingen Kärlekskromosomen. Namnet syftar på den extra kromosom som personer med Downs syndrom föds med.

Nu har redan fem år gått och vi träffar Stefan som fyller 55 år i dag.

Vill någon ge mig något så önskar jag ett fortsatt bidrag till insamlingen Kärlekskromosomen som går in på sista varvet och avslutas den 28 juni när Lena fyller år.

Stefan Bomberg är nära vän med Lena Nilhammer som haft en syster med Downs syndrom och en flerhandikappad dotter. Stefan själv hade en halvsyster med Downs syndrom. De stod varandra nära. Det gjorde han också med Lenas syster.

Dessa personer med en extra kromosom har skänkt oss så mycket ren och oförställd kärlek, säger Stefan och Lena.

Det är just personer med denna annorlunda kromosomuppsättning som vännerna ville göra något för.

Det handlar om utsatthet och utanförskap överhuvudtaget, säger Stefan. Själv är jag barnhemsbarn och gay. Jag vet vad det vill säga att vara annorlunda. Det har varit mycket tufft emellanåt.

Men jag hade turen att efter tiden på barnhemmet få världens bästa föräldrar, fortsätter han. Jag fick så småningom också det yrke jag ända sedan tioårsåldern hade drömt om att få. 1978 kom jag som frisörelev till Kjell Leander som då hade salong på Rosenlund.

Nästan 40 år senare gläds han åt den salong han sedan drygt ett år driver tillsammans med två andra frisörer i Atollen.

Detta är lycka, säger han. Jag känner en ödmjuk tacksamhet över att i min ålder få göra en sån här fantastisk grej tillsammans med två justa kompanjoner.

Samma tacksamhet känner Stefan Bomberg också till alla de privatpersoner, företagare, föreningar, organisationer med flera som under de gångna fem åren har givit bidrag till insamlingen Kärlekskromosomen.

Folk har varit så otroligt generösa! säger han.

Vilket nästa steg i projektet blir är tills vidare en hemlighet. Det finns människor omkring Lena Nilhammer och Stefan Bomberg som vill engagera sig. En styrgrupp är på gång för att föra Kärlekskromosomen vidare in i framtiden. De ser framför sig ett fysiskt projekt. En fysisk plats. Ett projekt där var och en som vill kan bidra, ekonomiskt eller rent praktiskt.

Det ska vara en plats för alla, vare sig vi är normalstörda eller utvecklingsstörda.

Sin 55-årsdag i dag skulle Stefan Bomberg egentligen ha tillbringat i Antibes, men resan blev uppskjuten så nu firar han istället födelsedagen på golfbanan.

Vi kan väl kalla det champagnegolf, säger han med ett skratt innan han svingar klubban - och där emellanåt champagneglaset.