Det var våren 2017 som det första #jkpgåsikt anordnades på restaurang Harrys med en stor debatt om kulturen, därefter fortsatte det ett närmare tiotal gånger med fokus på en rad olika ämnen som exempelvis läxor, trafik och miljö, idrott och valet 2018.

Varje gång har arrangemanget sänts live på jp.se.

Omdiskuterat ämne

Men nu efter några månaders uppehåll är det således dags igen och då på restaurang Tegel mitt i det aktuella området. Ämnet för kvällen kommer att handla om Tändsticksområdets framtid och dess omgivning. Ett ämne som ofta varit omdiskuterat oavsett om det handlat om planerna för det nya höghushotellet eller kulturhusets framtid.

Jens Markulf tycker att det är ett bra ämne att anordna en paneldebatt om.

— Det finns så många beröringspunkter. Jag har själv minnen sedan barnsben då man gick till museet. Det är viktigt att området består av en miljö som både påminner om vår historia men också ger plats för näringsidkare som vill se till att Tändsticksområdets lever med mycket folk i rörelse. Det ser inte bra ut med tomma lokalytor, säger Jens Markulf som välkomnar seriösa aktörer som vill satsa på området.

Byggandet av höghushotellet har många haft och har fortfarande åsikter om.

Foto Janne Wrangberth

Ny moderator

JP:s reporter Anette Svensson kommer att göra premiär som moderator tillsammans med kollegan Markus Engberg.

— Det är lite nervöst och spännande på samma gång. Som gammal Jönköpingsbo har jag alltid följt utvecklingen av Tändsticksområdet. Det är också många som har åsikter om områdets framtid så jag hoppas att det kommer mycket folk som vill föra fram vad de tycker. Det blir nog inte svårt att få igång panelen och publiken, tror Anette Svensson.

Relaterat till artikeln

Hittills är det klart att politikerna Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden Niklas Sigvardsson (S), deltar i panelen. Från näringslivet på Tändsticksområdet kommer Pescadores ägare Hans Haglund, Susanna Ståhl, driftsdirekt för Quality Hotels som ska driva höghushotellet och Åsa Andreasson från Kreativa Kvadrat.

Debatten är öppen för vem som helst att lyssna på och börjar klockan 18.00 den 26 mars på Restaurang Tegel. Det kommer också att finnas möjlighet för publiken på plats att ställa frågor till panelen.

I tidslinjen nedan kan du ta del av Tändsticksområdets historia fram till 2016, då föreningen Tändsticksområdets vänner ansökte om att göra området till byggnadsminne. Läser du i appen? Klicka här för att se tidslinjen!