Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna och Bevara akutsjukhusen i allians

Sju veckor efter valet. Nu kommer nya besked om styret. Bevara akutsjukhusen och Socialdemokraterna ska samarbeta. – Vi har en samsyn med partiet Bevara akutsjukhusen hur vi går framåt kring ett nytt styre, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd

Läs mer: Förhandling in i det sista "Några samtal återstår"

Läs mer: S och MP:s budgetförslag: Vill behålla stöd för utsatta kvinnor

Bevara akutsjukhusen och Socialdemokraterna har undertecknat ett avtal om samverkan. Bevara akutsjukhusen skriver på sin Facebooksida att de efter noga övervägande kommit fram till att en samverkan med Socialdemokraterna ger dem störst möjlighet att genomföra den politik de blev framröstade för.

Marcus Eskdahl (S), regionråd, bekräftar avtalet mellan partierna som skrevs under i veckan.

– Vi har en samsyn kring hur vi ska gå framåt kring ett nytt styre och de utmaningar Region Jönköpings län står inför. Speciellt när det gäller hälso- och sjukvården, säger han.

Är större

Socialdemokraterna har sedan tidigare en överenskommelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det nya beskedet innebär att de rödgröna tillsammans med Bevara akutsjukhusen nu har 36 mandat gentemot Alliansens 34 mandat

Marcus Eskdahl säger att målet är att skapa en stark majoritet och att man fortsatt vill se ett blocköverskridande styre.

– Så det inte blir som förra mandatperioden. Vi är tydliga med att vi inte vill ge Sverigedemokraterna det inflytande som de haft.

Nyligen lade Socialdemokraterna och Miljöpartiet fram en egen budget. De deklarerade att de är öppna för att diskutera den med andra partier och Bevara akutsjukhusen väntas ge budgeten sitt stöd. Budgetomröstning är den sjätte och sjunde november och då kan alltså Alliansen förlora i omröstningen om de inte får stöd från Sverigedemokraterna.

"Bra samarbetspartner"

Marcus Eskdahl berättar att de fört samtal med alla politiska partier, förutom Sverigedemokraterna. Om fler partier från andra sidan blocket kan ingå i styret är ännu inte klart.

– Vi är beredda att bygga en majoritet tillsammans med BA. De är också en bra samarbetspartner med den erfarenhet de har kring hälso- och sjukvården. Vi har nu en samsyn kring hur vi ska gå framåt, sedan kommer vi fortsätta föra samtal med övriga partier, säger Marcus Eskdahl (S).

Läs mer: Klart: Stor skattehöjning väntar regionen

Läs mer: Alliansen vill höja skatten "Inte rimligt att skära mer"

Fotnot: Jönköpings-Posten har sökt Martin Nedergaard-Hansen, ordförande i Bevara Akutsjukhusen, för en kommentar.