Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna vill styra fri forskning

DEBATT. Riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) skriver på JP Debatt om vikten av utbildning och forskning men det är hennes parti som är det största hotet mot den fria akademin. Regeringens senaste år vid makten har återkommande inneburit inskränkningar på den akademiska friheten. Ska svensk akademi åter nå internationell toppklass krävs att Socialdemokraterna hålls så långt borta från makten som möjligt.

I regeringens senaste propositionen, titulerad ”Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige”, går att läsa att all forskning alltid ska utövas ”utifrån den värdegrund som gäller”. Frågan blir då självklart vem som bestämmer denna värdegrund? Om en forskare vill finna kunskap på ett område som anses bestrida värdegrunden, kommer de då bli stoppade? Flera forskare har redan protesterat mot propositionen.

Värdegrundskravet handlar om att politisera forskningen och försvåra för forskning som inte följer socialdemokratins ledband. Regeringen inskränker den akademiska friheten genom värdegrundstvång och påtvingade köns- och genusperspektiv. Genom Jämställdmyndigheten styr regeringen akademin ner på detaljnivå. Lärare tvingas könskvotera sin kurslitteratur, forskargrupper pressas att ta in personer av visst kön som alibi för att öka chansen att få anslag och alla forskare ska applicera genusperspektiv i sin forskning.

Samtidigt talar Carina Ödebrink om hotet från högernationalismen ute i Europa, men det strypgrepp som hennes egen regering tagit om akademin går närmast att likna med just högernationalismen i Ungern. Där har radikala krafter begränsat forskningen genom att förbjuda genusstudier. Att staten försöker styra akademin är fel oavsett om det är från höger eller vänster.

Med tanke på denna regerings besatthet av vad människor har mellan benen i stället för innanför skallbenet är det inte konstigt att Sverige tappar mark både vad gäller den högre utbildningen och forskningens kvalitet. Svensk forsknings internationella genomslag är idag inte längre i världstoppen och vi har inga internationellt kända universitet.

Ett annat skäl är förmodligen den nedbrytning av kompetens som sker när regeringen låter små lärosäten med bristande kvalitet få samma status som universitet. Som en slump sker detta bara i Socialdemokratiskt styrda kommuner. Kvalitet och excellens får stå tillbaka för maktspel när Socialdemokraterna styr.

Att Socialdemokraterna ogillar frihet och inte ser något egenvärde i en stark akademi är inget som förvånar. Moderata Studenter vill se att akademin faktiskt är fri på riktigt. För att Sverige ska konkurrera på en global marknad behöver vi vara en ledande kunskaps- och forskningsnation. För det krävs att Socialdemokraterna är så långt bort ifrån makten som möjligt.

Douglas Thor

Riksordförande Moderata studenter

Sam Kharazmi

Ordförande Moderata studenter Jönköping

LÄS MER: Utbildning är utvecklingskraft

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel