Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialens miss hotar prognos – får överrock

På grund av oväntade utgifter på tre miljoner kronor för 2019 sätter kommunstyrelsen hårt mot hårt och föreslår att socialnämnden får en så kallad överrock. Det påverkar också kommunens prognos från i höstas. Hur är för tidigt att säga. – Det dök upp väldigt oväntade kostnader väldigt plötsligt för fyra veckor sedan, säger kommunstyrelsen ordförande Linda Danielsson (S).

Kommunens prognos från i höstas för 2019 var ett underskott på 6,1 miljoner kronor. En prognos är per definition osäker. De slutgiltiga siffrorna för 2019 är ännu inte klara. Hur socialförvaltningens oväntat höga kostnader påverkar prognosen som helhet är för tidigt att säga. Om någon nämnd har skött sig bättre eller sämre än prognos så kommer det att påverka resultatet, till exempel om socialnämnden på grund av de ökade kostnaderna skulle spräcka sin ram.

Slutsiffrorna kommer att framgå i bokslutet senare i vår.

Exakt vad socialnämndens oväntade kostnader – tre miljoner kronor – handlar om återstår att reda ut men kommunstyrelsens arbetsutskott reagerade starkt på den nya informationen när uppgifterna nådde dem på ett möte för några veckor sedan.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Danielsson (S) bad efter mötet kommunens jurister att utreda vilka alternativ som finns för att ge kommunens politiska och administrativa ledning bättre kontroll över socialnämnden och dess verksamhet.

Överrock

De alternativ som juristerna kom tillbaka med var två: Att antingen lägga nämnden som ett utskott direkt under kommunstyrelsen, alternativt att ge socialnämnden en så kallad överrock.

Linda Danielsson är mycket kritisk mot det som skett:

– Det dök upp väldigt oväntade kostnader väldigt plötsligt för fyra veckor sedan, och som presenterades i KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott). Det var en förändring på tre miljoner på en månad i socialnämnden. Då sa vi att vi måste titta på det här och bjöd in oss till socialnämndens möte.

På KSAU:s möte med socialnämnden kom alla överens om att ge Linda Danielsson och oppositionsrådet Henrik Jansson (M) i uppdrag att se över hur ett eventuellt övertagande av socialnämnden skulle kunna se ut.

– Vi har haft kontakt med våra jurister och fått svar på två varianter. Det ena alternativet var att lägga socialnämnden som ett utskott under kommunstyrelsen, och en annan variant som handlade om att socialnämnden skulle få behålla sitt ansvar men att man lade någon form av överrock på.

Det är alltså alternativet med en överrock som nu är uppe till diskussion.

– Som vi ser det behöver vi ett fördjupat samarbete, vi undrar ju varför det dyker upp sådant här helt plötsligt.

Ska jag tolka det som att ni inte är nöjda med det arbete socialnämnden bedrivit?

– Det betyder att vi måste se varför det arbete de gjort inte gett utslag. De är väldigt förvånade själva, de kände inte till detta med de tre miljonerna, de hade inte fått till sig det heller, och därför har det inte funnits med i prognosen. Vi måste gå ned och titta i varför det ser ut som det gör.

”Ingen teori i dag”

Enligt Linda Danielsson kommer de tre miljoner kronorna att belasta räkenskapsåret 2019, vilket innebär att kommunens underskott blir större än beräknade 6,1 miljoner kronor för helåret.

Exakt vad de nya kostnaderna består av är inte riktigt utrett än.

– Det är utspritt på alla verksamheter inom socialtjänsten.

Har ni någon teori om varför det här om de tre miljoner kronorna inte har nått fram till er i god tid?

– Nej, det har vi inte, vi har ännu inte fått till oss varför man missat detta, och vi har ingen teori i dag, och det är därför vi måste gardera upp oss så att det blir mer tillförlitligt framåt, så vi slipper sådana här överraskningar.

Den här överrocken, vad kommer den rent praktiskt att bestå av, är det du som kommer att ta över nu i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen?

– Förslaget handlar om att presidierna i socialnämnden och kommunstyrelsen och de högsta cheferna ska sitta med i detta.

Hon poängterar att något beslut ännu inte är fattat.

– Det är ett förslag och vi för en god dialog runt detta.