Guldärtan är ett samarbeta mellan Länsstyrelser runt om i landet och Programmet för odlar mångfald. Priset har delats ut sedan 2002 och ska gå till någon som genom sitt arbete bevarar mångfalden av det gröna kulturarvet och odlartraditioner. De ska även uppmuntra intresset för våra gamla lokala trädgårdssorter, som förutom sina värdefulla växtegenskaper även bär på en rik kulturhistoria skriver Länsstyrelsen i Jönköping i ett pressmeddelande.

– Vi blev överraskade och jätteglada. Först tänkte vi men det är ju mer för dem som bevarar gamla sorter men det handlar om hela trädgårdskulturen, säger Emma Lundin.

Emma och Marcus flyttade 2007 till Habo och har sen dess byggt upp företaget på gården Långhult utanför Habo.

Landshövding deltar

På gården odlas ekologiska grönsaker som säljs både till grossister, i gårdsbutiken och även på torget. Priset kommer att delas ut av landshövding Helena Jonsson i samband med Fruktens Dag på Brunstorps Gård på lördag.

Det är andra gången i år som företagets uppmärksammas. I början av sommaren fick de ta emot Vitsippspriset. Redan då i juni gjorde det varma vädret sig påmint men ingen hade nog kunnat tänka sig hur länge det skulle hålla sig. Värmen och torkan har varit tuff för odlingen.

– När det är så varmt så länge så går växterna in en en slags dvala. Då kan man vattna hur mycket man vill, de växer inte, säger Emma Lundin.

– Många trädgårdsväxter som man odlar och säljer måste man så i omgångar och har man missat att så en omgång så har man inget att sälja i två, tre veckor. Nu var det så i nästan 1,5 månad att det inte var möjligt att få sådder och plantor att ta sig, säger Emma Lundin.

Så vissa växter har de nu lite av och Emma Berättar att det överlag kan vara svårt att få tag i svenska ekologiska grönsaker efter denna sommaren.

Relaterat till artikeln