Stefan Liv omkom den 7 september 2011 sedan ett plan med Lokomotiv Jaroslavs lag störtat i Ryssland. Detta faktum gör att arbetet med boken har varit exceptionellt, menar Tommy Härlin.

Men det blev som vi hade tänkt oss. Jag är jättenöjd, säger Härlin, som kände Stefan lite grand.

Jag ska egentligen inte säga att vi kände varandra men vi träffades några gånger och fick förtroende för varandra. Innan det här projektet hade jag bilden av hockey-Stefan. Nu har jag en helt annan bild, mer som kompisen Stefan.

Ulf Kriström hann aldrig träffa HV-legendaren men kan bara hålla med.

Det roligaste har varit att sitta ner och intervjua hans vänner och ja, det känns som att man har lärt känna Stefan, säger han.

Boken är skriven i intervjuform. Lagkamrater, ledare, vänner och mamma Anita har fått ge sina bilder av Stefan.

Så det är inte våra ord. Jag ska inte säga att det är hockeyspråk men mer av ett vanligt språk, inte tillrättalagt, säger Härlin.

Att boken skulle ha den formen var inget vi hade bestämt från början utan något som gav sig naturligt när vi gjorde intervjuerna, tillägger Kriström.

Något särskilt som har varit svårt med att göra den här boken?

Visst var vi lite smånervösa inför mötet med Stefans mamma Anita, som vi intervjuade först men hon är ju en fantastisk person, väldigt stark. Men då var vi lite blödiga och det blev extremt påtagligt när vi besökte Stefans grav.

Anna Liv och barnen Herman och Harry har inte intervjuats.

Det bestämdes redan innan vi startade projektet. Vi lovade att lämna dem i fred. Men med tanke på att det är fokus på Stefans idrottsliga liv tycker jag inte att det är något som saknas. Alla som vi har velat intervjua har ställt upp och det känns som att vi valde bra intervjuobjekt, förklarar Härlin.

Vad har ni själva fastnat för när ni har gjort intervjuerna?

Oj, det finns så mycket men för att ta en grej som (David) Petrasek lyfte fram; om ett gäng satt vid samma bord och åt och någon plötsligt började äta lite snabbare, då skulle Stefan direkt hänga med i den takten. Det var tävlingsinstinkten som kom fram där, berättar Kriström.

Eller det här med att han var så öppen och pratade med alla. Jag tror att det var Viktor Wallin som berättade att det var rena skräcken att gå på Ica Maxi med Stefan. Det tog flera timmar eftersom han tog sig tid för alla, säger Härlin.

Stefan Liv – Vinnarskallen är tryckt i en förstaupplaga på 5000 exemplar. Den 7 mars i samband med HV71:s match mot Luleå kommer boken att släppas till allmänheten.

Vi har en hel del förhandsbokningar och vi kommer att vara på plats den 7 och ha 3000 exemplar med oss, berättar Härlin.

Och det kommer att gå pengar från bokprojektet till Stefan Livs minnesfond och den checken ska överlämnas vid det här tillfället. Jag tror att Stefan hade velat ha det så om han hade skrivit boken själv också.