Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelhjälpen sänder live i fem dagar mitt på Hovrättstorget

Spelhjälpen smygstartar Musikhjälpen genom att sända live i en bur på Hovrättstorget. Under fem dagar ska de sända non stop med mål att samla in så mycket som möjligt till Sveriges Radios välgörenhetssatsning. – Jag tänker att vi kan vara en minimusikhjälp som ligger lite närmare på något sätt, säger Eddie Wheeler som är en av programledarna.

Det är inte första gången som Spelhjälpen sänder inför Musikhjälpen. De har flera år tidigare gjort samma sak i Gislaved i samarbete med Musikhjälpen Gislaved, nu har de dock förflyttat sig till Hovrättstorget och gör det själva.

Konceptet är egentligen samma sak som Musikhjälpen, ett antal personer låser in sig på ett torg och sänder radio dygnet runt. Man kan kalla det för en förfest inför Musikhjälpen.

– Vi kommer att ha en massa musiker som kommer och spelar, vi kommer att ha fantastiska gäster som kommer in och pratar om olika saker. Vi har bjudit in många som har funktionsvariationer som ska komma och prata om livet och vad de brinner för. Det kommer att bli skithäftigt, säger Alexandra Östhed som är en av programledarna.

Under sändningarna kommer det att dyka upp artister som Fröken B, Finfrämmat och Allyawan. Men även en hel del stora namn som de inte avslöjar än.

– Jag kan säga så här, man ska hålla ögonen på det här och hålla sig här borta för det är väldigt många som kommer att droppa in som är stora artister eller som är på väg att bli stora artister, säger initiativtagaren och programledaren Andreas Westman som var mer förväntansfull än nervös inför sändningarna.

Den tredje programledaren Eddie Wheeler, som är artist från Göteborg, tyckte att det var självklart att ställa upp när han fick frågan om att vara med. Han tycker att Musikhjälpens initiativ att hjälpa människor med funktionsvariationer är jättebra och att det är viktigt att hjälpa till i exempelvis u-länder där hjälpen verkligen behövs, men att man även måste ha blicken närmre.

– Det finns ett problem här i Sverige också och jag förstår inte varför det ska vara en sådan rädsla att prata om det. När jag pratade med gänget här i Spelhjälpen så var det självklart att vi skulle prata om det också, säger Eddie Wheeler och fortsätter:

– Jag tänker att vi kan vara en minimusikhjälp som ligger lite närmare på något sätt och våga ta de frågorna.

Men en viktig del är så klart insamlingen av pengar. Man kan önska låtar och skänka pengar och lägga in till insamlingen genom insamlingsbössan på Musikhjälpen, men de kommer även att ha auktioner för att samla in ännu mer.

– Auktionerna är viktiga. Det är viktigt att folk kommer hit med med saker att auktionera ut, gärna butiker som har saker de vill bli av med eller som de vill skänka. Så vi utmanar alla butiker här i Jönköping att komma hit och lämna något. Det ska bli spännande att se vad som händer, säger Andreas Westman.

Spelhjälpen började sända under eftermiddagen 4 december och sänder non stop fram till och med 8 december. De sänder live Youtube, Facebook, Twitch och lokal-tv. Satsningen görs med hjälp av lokala sponsorer och samarbetspartners.