Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spirachef anmäls för förtal

 
Avskedad musiker på Spira
Visa alla artiklar

Den avskedade musikern på Spira kommer att polisanmäla sin arbetsgivare för förtal. – Arbetsgivaren har framställt honom på ett klandervärt sätt och som om han är en person som hotar och tar till våld, säger Anders Filén, förhandlingsansvarig på Symf.

Enligt Anders Filén kommer den avskedade musikern att polisanmäla sin arbetsgivare Region Jönköping under veckan.

– Vi gick igenom underlaget igår. Från mitt perspektiv är är det naturligt att göra det eftersom vår medlem framställts på ett klandervärt sätt. Det hade också varit naturligt om arbetsgivaren hade polisanmält musikern. Om medlemmen har utövat våld mot sin chef hade väl en polisanmälan från Regionen skapat ett signalvärde, säger Anders Filén.

Han är mycket kritisk till arbetsmiljön på Smålands musik– och teater. Enligt Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör, pågår det en långsiktig plan där man arbetar med arbetsmiljön.

– Där är vi inte riktigt i mål men jag känner mig trygg med arbetet som pågår, säger Kristina Athlei.

Ändå kommer det ständiga rapporter från huset om medarbetare som inte känner sig sedda. Enligt Symfs förhandlare Anders Filén finns det chefer som skriker på medarbetare och slår näven i bordet.

Och du är nöjd?

– Vi ser att det fortfarande finns en viss sprickbildning mellan verksamheter och det finns utmaningar. Det har funnits starka informella ledare inom verksamheten och det har Per-Ola Nilsson som ansvarig chef jobbat mycket med. Det är ett tufft arbete att förändra maktstrukturerna men det finns ett starkt stöd från vår arbetsmiljöenhet, säger Kristina Athlei.

Hon vill inte kommentera den enskilda händelsen där musikern avskedades efter att ha utövat våld mot sin chef Per-Ola Nilsson. Det är Regionens version. Den andra versionen är, enligt Symf, att musikern lade sina händer på Per-Ola Nilssons axlar för att få till ett samtal med honom.

– Det är inte etiskt av mig att kommentera den händelsen. När det gäller arbetsmiljöarbetet har jag haft möten med alla i huset och det finns en grupp medarbetare som har en annan uppfattning om arbetsmiljön än den som har framkommit i media. De allra flesta upplever att Per-Ola Nilsson är bra och de flesta lyfter fram honom och det långsiktiga arbete han gör som något positivt.

När det gäller musikerna säger Kristina Athlei att det inte är någon enad grupp utan att det finns en stor spridning inom gruppen när det gäller arbetsmiljön och synen på verksamhetschefen.

– Fackförbundet Symf har valt att inte skriva under samverkansavtalet. Men då är det MBL som gäller och musikerna omfattas såklart av det, säger Kristina Athlei.

LÄS MER: Chefens mejl om konflikten på Spira

LÄS MER: Historien om Spira– ett landmärke som hyllats och hånats