Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Still going strong efter fem år och 220 vandringar

Underifrånintiativet med vandringar på skjutfältet har vuxit till att bli något av en institution i Vaggeryd. I helgen firade Lennart Charlie Karlssons skötebarn fem år.

– Jag har promenerat på skjutfältet ända sedan jag var i 13-årsåldern och jag kan varenda stig. Till och med de som fanns före Gudrun-stormen och är borta i dag, säger Charlie.

Tanken på att intressera andra för den vackra naturen kom för sex år sedan och fick alltså sin nuvarande form för fem år sedan.

– Många är rädda för att gå på skjutfältet eftersom de inte vet riktigt vad som gäller. Men militären är duktiga på att spärra av när det är skjutningar, och med rätt kunskap finns det mycket att se.

Ett utvecklat koncept

Charlie vet vilka skyltar man ska titta efter och var det kan vara farligt. Ett grundtips är att leta upp någon av de anslagstavlor som finns runt området och noga läsa den information som ges.

Skjutfältet är visserligen - åtminstone när det kommer till kommunala expansionsplaner - väldigt stort. Men med 220 vandringar borde man ha hunnit med de flesta stigarna.

Svaret på den frågan är att konceptet är levande och har utvecklats. Där finns grundvandringarna runt Vaggeryds tätort, som går i ur och skur eller i värme och kyla.

– En söndag när det var minus 22 grader var vi bara fyra stycken - vilket var ett bottenrekord. Andra gånger när det är fint väder och något speciellt på gång kan det komma 32, vilket är rekordet uppåt, berättar organisatören.

Hjälp från lokala krafter

Summa summarum har 3 200 enskilda starter gjorts under de fem åren. Det ger ett snitt på 14-15 personer per gång.

I utbudet finns också specialarna, som turen till Bobergs gård i Hult, där man bjuds på fika och visning av gamla bilar. Eller cykelturen på Visingsö, med regionpolitikern Rune Backlund som ciceron.

– Vi har också utforskat många andra områden runt Vaggeryd, där jag har tagit hjälp av bland andra orienteraren Morgan Ljung för att hitta de bästa stigarna. Planen är att utöka till Skillingaryd, dels för att upptäcka nya platser, dels för att locka nya deltagare.

Det sociala viktigast

Vad är det viktigaste med vandringarna?

– Det sociala, men hälsoeffekten, det kulturella och naturen är också viktigt. Om man vaknar på dåligt humör är promenaden som att duscha huvudet - jag blir alltid på toppenhumör.

Söndagens jubileumsvandring, som ingår i kategorin ”specialare”, startade 9.30 vid Syntema och fortsatte i trakterna runt Gärahov, Förborgen och Hjortsjön. Målet var Bäckalyckan, där Charlie bjöd på kantarellsoppa och där det fanns möjlighet att köpa kaffe med våffla eller delta i lotteri med sponsrade priser. Resultatet blev 1 400 kronor, som går till Cancerfonden.