"Upptäck universum" är en utställning med fotografier av stjärnhimlen. En av de sex utvalda fotograferna är Martin Fransson från Habo.

De valde ut ett antal fotografer och jag var en av dem, säger han.

Utställningen, som beskrivs som den första av sitt slag i Sverige, samlar sex av Sveriges främsta astrofotografer som visar tre bilder var.

Motiven för Martin Franssons bilder är astronomiska.

Stjärnhimlen och rymden, galaxer och nebulosor, säger han.

Det var slumpen som gjorde att Martin Fransson började intressera sig för att fotografera himlafenomen.

Jag fastnade när jag upptäckte att man kan fotografera så mycket av rymden från sin egen trädgård, säger han.

När han ägnar sig åt naturfotografi är han ute i skog och mark, men för att fotografera himlafenomen krävs en hel del tung utrustning.

De både påminner om och skiljer sig från vanlig fotografi. Det blir såklart väldigt länga slutartider, det går åt mycket exponering, säger Martin Fransson.

Utställningen "Upptäck universum" visas i flera olika städer med start på Astronomins dag och natt den 23 september.

Svenska astronomiska sällskapet har tagit initiativ till utställningen då många som bor i upplysta städer aldrig får tillfälle att se stjärnhimlen ordentligt.

 Många, särskilt unga, har aldrig fått ta del av en av våra största naturresurser: stjärnhimlen. Med utställningen vill vi visa upp vår underbara stjärnhimmel och uppmärksamma några av de fotografer som skickligt fångar den på bild, säger sällskapets ordförande Jesper Sollerman.

För närvarande planeras visningar av utställningen på Universeum i Göteborg och i Luleå, Örebro, Norrköping, Skövde och Stenungsund.