Polisen hade en stor mängd polisbussar på stan i Jönköping och även polishelikopter flög över stan under lördagen.

Tidningen fick vid 11-tiden indikationer på att det skulle vara någon form av demonstration på gång i stan. Polisens presstalespersons ville då inte uppge vad det skulle kunna röra sig om för demonstration.

Polisen är beredd att ta hand om särskilda händelser, bland annat tillståndsgivna eller icke tillståndsgivna demonstrationer. Vi finns på plats för att kunna ta hand om tänkbara situationer som skulle kunna uppstå, sa Monica Bergström, polisens presstalesperson på förmiddagen.

Har det varit några konflikter i nuläget?

Nej, det har det inte. Vi har haft någon kontroll på A6-området bara, sa Monica Bergström.

Vid 12.20 bekräftade polisen att det rörde sig om en icke tillståndsgiven sammankomst med anhängare från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det ska ha varit cirka 40 personer som samlats i korsningen Smedjegatan–Lantmätargränd på Öster och delade ut flygblad.

Polisen stod på flera gator i området och det verkade som att de ville hindra NMR-anhängarna från att sprida ut sig, enligt ögonvittnen.

Vi finns på plats för att allmänheten ska känna sig trygga, sa polisens presstalesperson tidigare på lördagen Monica Bergström.

Polisen hade även varit på A6-området för att göra trafikkontroller. Flera fordon och personer kontrollerades och polisen gjorde då en del beslag, bland dessa beslag fanns knivar och pepparsprej, uppger polisen på sin hemsida. Detta resulterade i tre anmälningar gällande brott mot knivlagen och två anmälningar gällande brott mot vapenlagen.

Antifascistisk aktion uppmanade i sina kanaler på nätet människor att gå ut och motdemonstrera. Polisen på plats hade inga uppgifter om ifall det finns någon organiserad motståndsdemonstration men sa sig vara beredda ifall något skulle hända. På sin hemsida skrev polisen att man har den resurs som krävs för uppdraget.

Polisen som tidningens reporter talat med på stan uppmanade allmänheten att röra sig på stan, trots lördagens händelse.

Gå ut på stan, äg stan, sa polismannen.

Det ska ha varit lugnt på stan hela lördagen, strax innan klockan 15 meddelade polisen att flera av NMR-anhängarna lämnat platsen.

Fotnot: Tidigare stod det att polisen hade piketbussar på plats, korrekt är att det var polisbussar.