Mackcontainern intill återvinningsstationen i Bottnaryd där ortsborna kan tanka sina fordon, drivs av Green Petroleum. Företagets affärsidé är att serva landsbygden med drivmedel och erbjuda tankställen där vanliga bensinstationer lagt ner. Men den brottsliga verksamheten ser också fördelarna med landsorten - sedan tidigt i höstas har tre av Green Petroleums 30-tal stationer runt om i landet drabbats av spektakulära stölder, däribland Bottnaryd där dieseltankarna nästan tömts under två helger.

Det handlar om ett gäng som åker runt med ett antal kort som vi inte vet hur de kan fungera, men det handlar om Visa- och Mastercard. Mellan fredagseftermiddagen och lördagskvällen tankades för 3 300 liter diesel här i Bottnaryd, det innebär 55 tankningar för 44 000 kronor, berättar Håkan Pettersson, driftsansvarig på Green Petroleum med säte i Falköping.

Det går dessutom bara att tanka för 800 kronor per tillfälle, och man kan inte tanka hur många gånger som helst. Pengarna från korten har alltså kommit in till företaget, men eftersom det skett onormalt många tankningar med få enskilda kort har Green Petroleum fattat misstankar och anmält händelserna. När kortinlösensbolaget Teller i sin tur krävt bolaget på pengarna, har brottet blivit ett faktum. Hur än ligan kommit över korten, tycker Håkan Pettersson att det borde märkas på flera sätt.

Kortens säkerhetssystem borde ju fungera i sådana här fall, så de måste ha ballat ur på något sätt.

Den senaste gången, en helg för ett par veckor sedan, var dieseltanken helt tömd i Bottnaryd. Enligt Pettersson som polisanmält stölderna och har kontinuerlig kontakt med polisen, handlar det om en utländsk liga som polisen har kännedom om.

De kommer i bilar med stora plasttankar. Nio kubikmeter innebär fullt i tankarna och totalt har vi hittills förlorat 70 kubik på det här sättet, så det blir mycket pengar, säger Håkan Pettersson.

Ett gripande där gärningsmännen stoppas först efter gärningen med bränslet i bilarna, skulle troligen enbart leda till misstanke om miljöbrott. Därför är både polisen och Green Petroleum angelägna om att tjuvarna tas på bar gärning.

Om det sedan blir polisen eller vi själva som gör det, det skiter jag i. Det här känns skittråkigt, det är ju inte vad vi vill ägna oss åt utan kunna serva folket på landsbygden, säger Håkan Pettersson.

Ansvarig på polisen har inte kunnat nås för en kommentar.