Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora insatsen i Taberg: Misstänkt grovt vapenbrott

 
Vapenfynden i Taberg
Visa alla artiklar

Nu kommer nya uppgifter om den stora polisinsatsen i Taberg i förra veckan. En man i 40-årsåldern häktades under måndagen misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Enligt uppgifter hittades automatvapen och förklädnader i en av de containrar som var föremål för insatsen.

En man i 40-årsåldern är nu häktad misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån i samband med den stora polisinsats i Taberg som pågick från onsdag kväll till fredag morgon i förra veckan.

Den misstänkte mannen häktades av Jönköpings tingsrätt under måndag eftermiddag. Mannen har genom sin advokat förnekat brottsmisstankarna och har motsatt sig häktningen. Åtal mot mannen ska vara väckt senast den 25 juni.

Den misstänkte mannen greps sent på kvällen torsdag den 7 juni och anhölls senare under kvällen. Tre andra män greps och anhölls också under torsdagen misstänkta för samma brott, men har nu släppts.

– De är försatta på fri fot, men vi har inte tagit något beslut om att de ska avföras från utredningen, säger åklagare Klas Lööf, som leder förundersökningen.

I samband med insatsen i Taberg greps i ett inledande skede två utländska medborgare misstänkta för stöld. De anhölls och släpptes senare. Åklagare Klas Lööf bekräftar att de två männen fortfarande är misstänkta för stöld, men att det utreds som en separat händelse som inte har någon koppling till misstankarna om grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Männen som greps misstänkta för stöld och mannen som nu är häktad uppges inte ha någon koppling till varandra.

Redan i torsdags fick JP uppgifter om att ärendet i Taberg kunde röra sig om att vapen hade hittats. Men polis och åklagare ville inte bekräfta detta utan sade initialt att det enbart rörde sig om en stöld.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de två männen ha brutit sig in i en container och där ha gjort överraskande fynd som bland annat inkluderat flera automatvapen. Därefter ska de ha ringt polisen och i samband det detta ha gripits misstänkta för stöld.

Stämmer detta händelseförlopp?

– Det tänker jag inte kommentera, säger Klas Lööf.

Enligt Aftonbladet påträffades flera automatvapen och även förklädnader i den aktuella containern.

– Förutom automatvapen hittade man polisuniform, peruker och löshår. Det är föremål som tyder på att ett grovt brott har planerats, säger en källa med insyn i förundersökningen till Aftonbladet.

Polisinsatsen i Taberg pågick under lång tid. Poliser patrullerade med automatvapen och det var omfattande avspärrningar i samhället. Polis och åklagare har ända sedan insatsen inleddes på onsdagskvällen varit väldigt förtegna om vad det var som låg bakom den omfattande polisbevakningen.

Var det en farlig situation som gjorde att insatsen blev så omfattande?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Däremot var det ett stort område som behövde genomsökas på ett säkert sätt, säger Klas Lööf.