Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora kostnader för att betala ut stöd

De senaste tio åren har det kostat 7,4 miljarder kronor att betala ut EU-stöden till lantbrukare. Något som drivit på kostnaden är ett dyrt IT-system som fortfarande strular. Det visar en granskning av ATL.

Jordbruksverket och länsstyrelsens fördelar EU-bidrag till landets lantbrukare. Att betala ut stödet har visat sig bli dyrt, kostnaden för att fördela 115,2 miljarder kronor de senare tio åren landar på 7,4 miljarder kronor, det visar en granskning av Lantbrukets Affärstidning, ATL. I den kostnaden ingår både arbetet på Jordbruksverket och på länsstyrelserna.

Bland annat har ett IT-system, som kostat 660 miljoner kronor att bygga, inte fungerat som tänkt vilket har gett merarbete och drivit upp handläggningskostnaderna.

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin välkomnar granskningen i en intervju med ATL. Hon säger att myndigheten ska gå till botten med frågorna.