Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort knarkbeslag efter lägenhetsbråk – man får 3,5 års fängelse

En man i 20-årsåldern döms till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. I samband med att polisen ryckte ut till ett bråk i mannens lägenhet i augusti upptäcktes stora mängder narkotika – sammanlagt 3,2 kilo cannabisharts och 180 gram kokain.

Den 23 augusti hade grannar slagit larm till polisen efter att de hade hört en hetsig konflikt mellan en man och en kvinna i en lägenhet i centrala Jönköping. Upprinnelsen till konflikten skulle visa sig vara att kvinnan hade hittat narkotika i bostaden.

När polisen kom till platsen kunde mannen, som är i 20-årsåldern, gripas och han kom senare att bli häktad.

Andra fynd

Åklagaren ansåg att narkotikan hade förvarats i bostaden i överlåtelsesyfte. Förutom narkotikan hänvisade åklagaren även till andra fynd från den husrannsakan som gjordes som inkluderade vågar, plastfolie, blixtlåspåsar och kontanter. Åklagaren bedömde att den sammansättningen uteslöt att det rörde sig om narkotika för eget bruk.

Mannen i 20-årsåldern erkände innehavet, men förnekade att han hade förvarat narkotikan i syften att sälja vidare. Han uppgav att han under hot hade blivit tvingad av andra personer att förvara narkotikan och att han därmed skulle ha befunnit sig i ett nödvärnsläge. Han har inte velat uppge namnen på personerna som skulle ha tvingat honom att ta hand om narkotikan med hänvisning till att han varit rädd för vedergällningar.

Andra möjligheter

Jönköpings tingsrätt anser att åklagarens bevisning är styrkt. Mannens förklaring om nödvärn väljer rätten att bortse från och skriver i motiveringen att även om det fanns en hotbild så fanns det ingen direkt fara för honom. Rätten anser att det fanns andra alternativ för honom att försöka lösa situationen som uppkommit.

Minimistraffet för grovt narkotikabrott är två års fängelse. Med hänvisning till mängderna av beslagtagen narkotika bestäms påföljden till tre år och sex månaders fängelse.