Tävlingen arrangeras vartannat år. Senast i Hannover där 70-80 universitet från hela Europa var representerade. I slutet av september 2019 är det alltså Jönköpings tur.

Det känns jätteroligt, för rodd är något som det satsas på från flera håll, säger Carl-Gustaf Tollén, eventmanager på Destination Jönköping.

Även folk som inte är så initierade i rodd känner nog till Cambridge och Oxford och deras tävlingar på Themsen.

Tävlingen kommer hållas centralt i Jönköping, med start i södra delen av Munksjön och målgång i norra, vilket kommer göra Östra centrum till en "häftig" arena, berättar Carl-Gustaf Tollén.

Tanken är att det ska bli en folkfest i stan.

Tävlingen kommer läggas ihop med olika aktiviteter på universitetet, lite kulturutbud i stan och visningar av Jönköping, säger Carl-Gustaf Tollén.

Det är Jönköpings roddsällskap, tillsammans med Huskvarnas roddsällskap som står som huvudarrangörer för tävlingen.

Jag tycker det är ett fantastiskt lyft för idrotten som sådan. Inte minst för roddklubben, säger Mats Almlöw på Jönköpings roddsällskap.

Att målgången kommer ligga så centralt är mycket unikt, berättar han.

Vi har flera naturliga läktarplatsen vid till exempel bron och Spira. Man kommer så nära roddarna och ser det så väl. Det finns inte motsvarigheter i Europa, så det är jättekul.

Men hur står sig då Jönköpings roddsällskap mot giganter som Oxford och Cambridge?

Vi är ju lite grann efter Oxford och Cambridge kan man ju säga, men vi har ett gäng roddare på universitetet som har hävdat sig bra i tävlingar, säger Mats Almlöw.