Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stuk vill utöka sin uteservering

Andreas Roman och Johan Salestam på Stuk vill öppna en större uteservering i Lantmätargränd till sommaren. – Vi vill ha ett härlig häng med soffor, blommor och musik, säger Johan Salestam. Men för att satsningen ska gå vägen måste det också finnas plats för ett cykelställ och en gångbana i lilla Lantmätargränd.

Stuk är en kombination av bageri och bistro och öppnade i oktober 2017. Idag har Stuk tagit sig in i prestigefyllda White guide och sysselsätter 31 personer på hel–och deltid. Förra sommaren öppnade ägarna en liten anspråkslös uteservering i Lantmätargränd.

– Det blev smockfullt direkt. Till sommaren vill vi skapa en större uteservering med en lite härligare känsla. Vi vill ha vindskydd mot Vättern, solskydd och så tänker vi bygga en pergola på halva ytan. Det vore gott om vi kunde öppna upp gränden, säger Johan Salestam.

För att uteservering ska bli möjlig krävs det att ett cykelställ flyttas och att man hittar en lösning så att funktionshindrade ska kunna ta sig fram i gränden utan problem.

– Vi hoppas att det går fort och det vore roligt om kommunen ville hjälpa oss med detta, säger Johan Salestam.

Stuks ägare har nyligen haft ett möte med trafikingenjör Carlos Trischler på stadsbyggnadskontoret.

– Det är såklart ett bekymmer om Stuk inte kan få till en större uteservering för att cykelstället är i vägen. Men jag tror att vi har en lösning på gång. Det går kanske att flytta cykelstället närmare Östra Storgatan och då får uteserveringen plats, säger han.

Med framkomligheten för exempelvis rullstolsbundna personer är det ett något större problem. Tillgängligheten för funktionshindrade personer har ett extra stöd i plan–och bygglagen sedan 2001. Å andra sidan skriver kommunen i sitt Stadsmiljöprogram att ”Jönköping ska vara ett vardagsrum för alla” och att det inte ”spelar någon roll hur fin en plats är om inte människor vistas där och använder platsen.”

Hur löser det ni här?

– Jag ser ett värde av att ha en levande stadskärna och jag hoppas att vi kan lösa det här. Kanske går det att lösa framkomlighetsproblemen genom genom att utnyttja den andra sidan mitt emot uteserveringen, säger Carlos Trischler som ska ta upp frågan med stads–och trafikmiljögruppen. Han vill också höra vad företrädarna för Funktionsrätt Jönköping tycker. Carlos Trischler hoppas att restaurang Stuks ägare ska få ett besked inom en månad.

Andreas Roman och Johan Salestam måste också söka bygglov till en vägg av plexiglas mot Vättern och pergolan.

– Allt är i spaningsfasen, troligtvis vill vi ha vår uteservering öppen året runt, säger Johan Salestam.

Ni vill också spela musik på uteserveringen. Det bor många människor runt omkring. Hur tänker ni där?

– Vi har bara öppet till klockan 21 på kvällarna. I somras spelade vi musik på uteserveringen och ingen hörde av sig, säger Johan Salestam.