LÄS MER: Här vände arenadebatten

LÄS MER: Skrällen: Arenan hamnar vid Jordbron

Andreas Sturesson (KD) och Alliansen ville utreda möjligheterna för att upprusta Stadsparksvallen eller bygga en ny arena på Råslätt. De menade att Jordbroarenan skulle bli alldeles för dyr, men fick se sig besegrade när SD vände och röstade med de rödgröna.

Jag förväntar mig att SD och de rödgröna partierna diskuterar hur samarbetet och finansieringen ska se ut. De har haft ett samarbete i den här frågan, säger Andreas Sturesson.

Hur samarbetade de rödgröna och SD?

Jag tycker att det var mycket diskussioner i salen igår på den kanten. Det här är en såpass stor fråga, där man gör gemensam sak.

SD brukar ha chans att avgöra, vad är skillnaden här mot när de röstar med Alliansen?

Det här är den största investeringen för den skattefinansierade verksamheten i kommunens historia. Då ankommer det arkitekterna att ge besked om hur de ska samarbeta kring frågan och finansiera det. Det är naturligt.

Men är det storleken som gör det till ett samarbete?

Eftersom partierna ska besluta om finansieringen av arenan i det kommande budgetarbetet innebär det i praktiken att de har påbörjat ett budgetsamarbete, säger Andreas Sturesson.

Ologiskt argument

Det är ett ologiskt och ohållbart argument, enligt Ilan De Basso. Han säger att hans partigrupp fick frågan av SD vad de rödgrönas förslag innebär. Några andra diskussioner fördes inte och de ska inte samarbeta med SD.

Vi förändrade aldrig vårt förslag. Det var samma förslag som vi gick fram med i kommunstyrelsen, säger han.

Andreas Sturesson avfärdar Ilan De Bassos förklaring och menar att alla partierna efter flera timmars debatt bör ha haft klart för sig vilka de olika alternativen var.

Jag tror inte att det fanns någon oklarhet om alternativen när samtalen fördes. Vid den tidpunkten visste SD vad det handlade om.

LÄS MER: Sylvebo: Dags att räkna hem matten

Ilan De Basso menar att Alliansen ställde till det för sig själva: politikernas sätt att debattera och argumentera gjorde att SD ändrade sig och röstade med de rödgröna.

Det var uppenbart att Allianspartierna inte kunde ge en entydig förklaring till vad deras förslag innebar. Jag vill påstå att svängningen igår berodde på Alliansens eget agerande.

Han menar att det råder en otydlighet och splittring inom Alliansen i arenafrågan och när Alliansen inte får igenom sin politik eller lyckas hålla ihop internt riktar Sturesson in sig på övriga partier, enligt Ilan De Basso.

Andreas Sturesson och KD bär ett stort ansvar för den här oordningen. Det är det jag tolkar in i hans reaktion. Han bör fundera över sitt ledarskap i kommunen när han gör sådana här utspel.

Även Jerry Hansson (V) är kritisk till anklagelserna om SD-samarbetet.

Vi har votering i fullmäktige varje möte och vanligtvis röstar de med högern. Vi förhandlar inte med SD. Det tillhör det politiska spelet att man får stryk ibland. Då ska man hantera det under värdiga former.