Massor av golfare, både från Vätterbygden med omnejd och mer långväga ifrån, har genom åren träffats, tävlat och trivts i en tävling som blivit en uppskattad trotjänare som många gärna spelar år efter år.

Initiativtagare till JP-golfen var Janne Björling, annonskonsulent på JP och medlem i Ryfors. Han hämtade ett koncept från Norrköping, där Norrköpings Tidningar gjort stor succé med ”NT-golfen”, en partävling som lockade gott om spelare.

Och likadant blev det snabbt på Ryfors.

I JP-golfen spelar man ju tillsammans, i par. Kvalspelet avgörs som greensome medan det i finalen vässas till den tuffare formen foursome. Och just att spela i lag i en i grunden individuell sport uppskattas av många.

Genom åren har JP-golfen upplevt både upp- och nedgångar i deltagarantal. Men på de senaste åren har intresset, lagom till 20-årsjubiléet, ökat igen. Och nu laddar man för att göra jubileumsåret lite extra festligt.

– Banan, greener, tees och fairways, har klarat vintern riktigt bra, konstaterar Staffan Edin.

– Men vi har haft bekymmer med vildsvin som tagit sig in på den övre delen av banan vid ett antal tillfällen och bökat runt ganska ordentligt. Det här betyder mycket merarbete när angreppen ska återställas, och ännu mera arbete när vildsvinen hela tiden kommer tillbaka.

– Så nu sätter vi upp elstängsel för att få bukt med problemen, det har ju visat sig fungera bra på andra håll och är nog enda sättet som verkligen fungerar.

Precis som de senaste åren lockar JP-golfen med ett extra fint hole in one-pris:

– Det står ett resepresentkort på 60 000 kronor på spel för den som slår bollen direkt i hål på hål nio. Det här gäller under alla tre kvaldagarna och det vore förstås fantastiskt kul om det kom en fullträff i år.

För de 25 lag som går till final efter varje kvalomgång väntar – som alltid – kamp om ett välfyllt prisbord. Vinnande lag kammar exempelvis hem ett resepresentkort på 10 000 kronor.

På finaldagen består utmaningarna också av ”fairway-klyvning”, närmast hål och en puttävling på hål 9.

Som vanligt ingår också en tävling om vilket lag som har det fyndigaste lagnamnet, vilket brukar inspirera till många underfundiga och språkliga finesser i startlistan.

Att notera inför det 20:e spelåret är att inget par någonsin vunnit två gånger med exakt samma laguppställning. Några har vunnit mer än en gång, men då med olika partners. Något för fjolårssegrarna, hemmaspelarna Olle Svenrup och Björn Arneson, att fundera på kanske?

Och ett enda par, Inger och Wåge Bardh från Gränna, har spelat alla de 19 tidigare upplagorna. Ett inte alltför vågat tips är väl att de står på första tee när det blir dags i år också?

Ett annat gott tips är att det kommer att bli lite extra festligt att spela JP-golfen det här året. Ett 20-årsjubileum ska ju inte gå obemärkt förbi…

Relaterat till artikeln