Förra helgen beslutade Sverigedemokraternas partistyrelse att utesluta Per Svenhall ur partiet. Detta efter att han , efter att ha bitit en annan person i armen. Per Svenhall är ledamot i regionfullmäktige.

Morgan Malmborg, som är 2:e vice ordförande i regionfullmäktiges presidium, gick på onsdagen ut med att Sverigedemokraterna. Han har efter en rad kontroversiella uttalanden den senaste tiden hamnat i blåsväder och uppmanats av den yttersta partitoppen att avgå.

Samuel Godrén, gruppledare i Sverigedemokraternas regiongrupp, vill inte låta sig intervjuas per telefon, men kommenterar Morgan Malmborgs avhopp så här via mejl.

Morgan är en person som är spontan och aldrig censurerar sig själv. Jag uppskattar den sidan av honom. Tyvärr har han ibland gjort uttalanden när han varit upprörd och då blir det lätt fel och det slår nu tillbaka på Morgan.

Samuel Godrén uppmanar i mejlet de uteslutna partikollegorna att självmant lämna sina platser i regionfullmäktige. Men det tänker ingen av dem att göra.

Det har jag inga planer på. Jag är invald av folket, inte SD, säger Per Svenhall.

Han uppger att han inte hade förväntat sig en uteslutning ur SD av partistyrelsen.

Det var inte det jag hade hoppats på. Det är tråkigt då jag står för SD:s politik och stödjer partilinjen och allt. Jag tycker att beslutet var hårt, det borde ha räckt med en varning, säger Per Svenhall.

Samuel Godrén menar att både Per Svenhall och Morgan Malmborg sannolikt bränner sina broar till SD för all framtid om de väljer att sitta kvar och bli politiska vildar.

Är man inte medlem i SD ska man naturligtvis inte sitta som förtroendevald för SD, säger han.

Samuel Godrén meddelar att Helena Walkendorff kommer att efterträda Morgan Malmborg, om denne släpper sin plats, och att Per Svenhall planeras att ersättas av Elisabeth Werner.

Vem kommer att ersätta Morgan Malmborg i presidiet?

Det beslutas på gruppmötet. Jag ser gärna att någon av våra fyra kvinnliga ledamöter tar platsen, säger Samuel Godrén i mejlintervjun.

På tisdag hålls nästa sammanträde i regionfullmäktige. Då kan alltså församlingen bestå av två poltitiska vildar.