Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på seniorers kompetens på arbetsmarknaden

Vi lever allt längre och vi seniorer är ofta piggare och jobbar i större utsträckning vidare efter pensionsåldern. Sysselsättningsgraden bland seniorer har nära fördubblats de senaste 15 åren. De sysselsatta seniorernas bidrag till BNP har ökat kraftigt sedan år 2005 och uppgick förra året till 131 miljarder kronor – i paritet med stål- och metallindustrin eller motorfordonsindustrins bidrag till BNP.

Jönköpings län är inget undantag, här arbetade år 2018 25,1 procent i åldersgruppen 65–74 år. Ofta handlar det om egenföretagare, lärare och sjuksköterskor som gör viktiga insatser i välfärden eller om arbete inom ramen för ROT- och RUT-tjänster. Vi jobbar kanske inte heltid, men våra insatser gör skillnad.

Detta är en glädjande utveckling. Vi seniorer har mycket att bidra med på arbetsmarknaden och i samhället – vi är alltså varken tärande eller särskilt trötta. Men samhället behöver bli bättre på att ta vara på denna resurs. Från SPF Seniorerna anser vi att man ska kunna arbeta så länge man önskar, stelbenta regler och åldersdiskriminering ska motverkas. Flexibilitet kring arbetstider och arbetsuppgifter samt satsningar på arbetsmiljö kan också underlätta liksom ekonomiska incitament.

Vi vill alla bedömas efter kompetens och person, inte födelseår. Det är viktigt för samhället och för oss själva att kunna fortsätta göra nytta och bidra med vår erfarenhet på arbetsmarknaden.

Kjell Lindström

Distriktsordförande SPF Seniorerna i Jönköping län

Eva Eriksson

Förbundsordförande SPF Seniorerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel