Någon gång runt halv tolv på kvällen den 16 december hörde flera personer i Habo ett kraftfullt tutande. När Trafikverket sa att det inte gick något tåg vid den tidpunkten tog spekulationerna än mer fart.

JP har varit i kontakt med ett flertal personer som berättat att de sett ett stort godståg bromsa kraftigt och sedan backa tillbaka in mot stationen. Tåget tutade då kraftigt och regelbundet.

Det brukar gå tåg vid den tiden, så varför de säger att det inte går några så sent begriper jag inte. Men jag har aldrig sett något som backat och tutat tidigare, säger en man som trodde att lokföraren hade missat att det skulle få möte.

Jag såg aldrig att det kom något mer tåg innan jag somnade.

En annan person har uppgett att det var ett spårslipningståg och att dessa inte finns med i tidtabellerna.

Trafikverket säger dock att de har koll på arbeten som utförs och hittar inget i sina loggar.

Jag har pratat med trafikledaren som arbetade den aktuella kvällen och hennes gissning är att det var ett godståg, de följer nämligen inte tidtabellerna exakt, de är ofta tidiga eller sena, säger Katarina Wolffram.

Att tåget tutade så ihållande och länge har myndigheten heller ingen förklaring till.

Lokförare ska vara väldigt restriktiva med att tuta, särskilt efter klockan 22 på kvällen, jag förstår att människor blev oroliga, säger Katarina Wolffram och berättar att Trafikledningens gissning är att det var något på spåret.

Om det är ett djur som inte begriper att det ska flytta på sig så måste man tuta flera gånger, men det är trafikledningens spekulation, vi kommer inte längre än så.

Är det inte märkligt att ni inte har koll på var tågen befinner sig och om de måste backa?

När det gäller godstågen har vi inte exakta grafer, därför kan vi inte i dag gå tillbaka och se vad det var, eftersom vi inte vet vilket bolag det rör sig om kan vi inte heller kontakta dem för att få ett svar.

Att det var ett tåg som skrämde halva Habo när det till ett kraftigt tutande backade in på stationen är klart.

Varför det gjorde det förblir dock en gåta.