Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandhygienistens bästa karantäntips

Tandhygienisten Rinya Sleawa har tio års erfarenhet och vet vikten av god munhygien. Här är hennes bästa tips.

På Jönköpings Tandvård arbetar personalen med att hjälpa sina patienter att nå och behålla en god munhälsa. Tandhygienisten Rinya Sleawa började arbeta på Folktandvården 2010 men har jobbat i flera år på Jönköpings Tandvård på Barnarpsgatan 23 i Jönköping.

Rinya älskar att arbeta med människor och trivs med att hjälpa dem till bättre hälsa. Hon menar att god munhygien och friska tänder är viktigt för att må bra, både fysiskt och psykiskt. Enligt henne har många människor problem med sina tänder som gör att de inte vågar visa sitt leende och att det är roligt att få hjälpa till och ändra på det.

-Jag gillar att behandla och hjälpa våra patienter med sina tandproblem. Jag tycker att man ska våga le och visa sin personlighet utan att behöva skämmas för sina tänder, säger hon.

Läs mer om kliniken

Klinikens åtgärder i samband med Covid-19

Under coronavirusets framfart uppmanas riskgrupperna att stanna hemma. Då vill Rinya och hennes kollegor på kliniken uppmana de som är extra utsatta att se efter sin munhygien lite mer än vanligt och att ta vara på de råd och tips som de fått i samband med tidigare besök.

-Vi följer såklart Folkhälsomyndighetens råd och ringer därför våra patienter som tillhör riskgruppen för att boka om undersökningar och andra enklare behandlingar. På så sätt slipper de ta onödiga risker, säger Rinya som också berättar att patienterna uppskattar åtgärden och visar förståelse.

Samtidigt kan alla patienter fortfarande komma in vid akuta problem.

Som tandvårdsklinik är Jönköpings Tandvård alltid noggranna med hygienen men nu vidtas extra åtgärder.

-Patienterna får använda handsprit direkt vid entrén och vi spritar handtag, kortterminaler och andra ytor efter varje patientbesök.

För patienter som tillhör riskgrupperna använder personalen munskydd redan när patienten välkomnas in på behandlingsrummen.

Hur kan man minimera risken att få problem med sina tänder?

-Man ska såklart borsta tänderna både morgon och kväll med fluortandkräm men man ska också, minst en gång om dagen, göra rent mellan tänderna med exempelvis tandtråd eller mellanrumsborstar. Det är så man blir av med bakteriebeläggningar, säger Rinya.

Helst ska man inte skölja ur munnen med vatten efter att man borstat sina tänder berättar hon.

-Det bästa är att ha kvar tandkrämen i munnen efter att man borstat tänderna. Då verkar fluoret längre. Alternativt kan man skölja ur munnen och sedan gurgla med fluorskölj i ungefär en minut. Om du gör detta till en rutin varje dag så minimerar man risken att få tandsjukdomar i framtiden, säger hon.

Ett annat bra tips är att minska på småätandet.

-De flesta känner till att söta och sura livsmedel kan skada tänderna på olika sätt. Det man kanske inte tänker på lika mycket är småätandet mellan fasta måltider och mellanmål. Om du äter lite i taget hela tiden matar du bakterierna under hela dagen. Detta kan också leda till problem, även om du är duktig med munhygienen i övrigt, avslutar Rinya som välkomnar både nya och gamla patienter till Jönköpings Tandvård.

Läs mer om kliniken