Trenden med färre företagsstarter håller således i sig.

— De allra flesta nya jobb i Sverige skapas i små och medelstora företag. Deras betydelse för regional utveckling, tillväxt och välfärd får inte underskattas – nu måste den här trenden vändas, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Mellan juli och september i år registrerades totalt 13 555 nya företag i Sverige. Det motsvarar en tillbakagång med 6,3 procent jämfört med motsvarande period förra året, när 14 504 nya företag startades.

Avgörande för landet

Det innebär också att nyföretagandet i Sverige minskar för tredje kvartalet i rad och att den negativa trend som inleddes 2017 fortsätter.

— Det är avgörande för Sveriges framtid att fler startar, driver och utvecklar företag. Men livskraftiga företag uppstår inte ur tomma intet, utan är resultatet av ett klimat där många vill och vågar ta klivet och förverkliga sina idéer. Detta är utan tvekan en av de viktigaste uppgifterna för den nyvalda riksdagen att ta ett samlat grepp om, säger Boo Gunnarson.

Förra året minskade nyföretagandet för första gången sedan 2013, med totalt en procent på helårsbasis.

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Stabilt konkursläge

Antalet aktiebolag som fram till sista september har gått i konkurs i Jönköpings län är 96, en minskning från 104 förra året samma tid. Det visar statistik från Creditsafe.

Relaterat till artikeln