Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar verkligen Vänsterpartiet klimatansvar?

Replik till Thordis Samuelsson (V) och Jerry Hansson (V), JP 30 mars.

I en debattartikel i Jönköpings Posten påstår sig Vänsterpartiet ta ”klimatansvar” genom att vilja förstöra närmiljön och ett kulturområde i Skärstad. Enligt deras syn ”är behovet av förnybar elproduktion större är de negativa effekterna”.

Problemet är bara att Vänsterpartiet med denna artikel visar sig helt okunniga om energifrågan i Sverige. Svensk energiproduktion har över huvud taget ingen klimatpåverkan, då den är fossilfri. Däremot är den inte förnybar.

Vänsterpartiet påpekar att enligt deras synsätt är kärnkraft ”dyrt, ineffektivt och farligt” och bör avskaffas så snart som möjligt. Men enligt energiöverenskommelsen som Vänsterpartiet refererar till ska ingen befintlig kärnkraft avskaffas av annat än marknadsekonomiska skäl.

Vänsterpartiet påpekar att en stor del av den el som används i Jönköpings kommun produceras utanför kommunen och, här kommer det absurda, att vi ska bidra till det nationella målet genom att ”producera väsentligt mer el inom kommunen". Det finns inget som helst sådant mål på nationellt plan. Hela vitsen med elektricitet är att man kan med hjälp av den överföra kraft från ett ställe till ett annat med förhållandevis låga förluster. Ska man inte förlägga vindkraftsproduktion där det blåser mest och utnyttja elektriciteten för överföring, och ska man bortse från teknikens landvinningar och förstöra närområdena?

Det finns, som Vänsterpartiet påpekar, ett nationellt mål 2040, men det innebär inte att man måste bygga allt idag. Regeringens klimatpolitiska råd kom under mars månad med en rapport, som naturligtvis Vänsterpartiet läst. Där står det: ”Kraftbalansen i Sverige är i dag stark. Nettoexporten av el under 2019 uppgick till 26 TWh, eller 19 procent av den totala elanvändningen, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med 2018. Omfattande utbyggnad av i produktionskapaciteten kommer därför inte att krävas under det kommande årtiondet.”

Vi som bor i en av kommunens vackraste trakter, i en del av kommunen som är klassad som skyddsvärd ur kulturlandskapssynpunkt, vädjar till Vänsterpartiet att ta gärna ert klimatansvar om tio år om det visar sig finnas ett behov då, men att exploatera något som inte behövs är inte god klimat politik. Hållbarhet innebär så mycket mer än bara förnyelsebar energi.

Markus Davelid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel