Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tegnell: Fler åtgärder hade behövts

Alltför många har behövt dö alltför tidigt, och Sverige borde ha gjort mer för att stoppa virussmittan redan från början, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger han till Ekot och konstaterar att det finns förbättringspotential i det Sverige gjort.

Men mer exakt vilka åtgärder som skulle ha vidtagits kan han inte säga. Det är svårt att veta vad som hade effekt i de länder som satte in fler åtgärder, förklarar han.

– Det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell säger att det bland annat är de höga dödstalen som fått honom att tänka om, och han medger att för många fått dö för tidigt i Sverige.

– Ja, absolut, säger han.

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, ser nu att fler åtgärder hade behövts för att stoppa smittan. Arkivbild.