Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniken skapar tryggare aktieköp – vinner innovationspris

Fintechbolaget Urd Rating tog hem Alfred Nobels SKAPA-pris för sin unika teknik som kan hjälpa privatsparare göra mer välinformerade köp på börsen.

En algoritm som analyserar aktieanalyser. Det är tekniken som Science Park-företaget, Urd Rating, tagit fram och nu i dagarna vunnit Alfred Nobels SKAPA-pris för.

Medgrundaren Nils-Henrik Hjälmdahl, från Tranås, startade upp fintechbolaget tillsammans med universitetsvännerna Peder Welin och Micael Hafström. Målet var att hjälpa privatpersoner handla smartare på aktiemarknaden genom att ta fram vilka börsanalytiker som tog fram de mest korrekta prognoserna.

– Det är en idé jag haft ganska länge, att man ska följa upp på aktieanalyser och aktierekommendationer för att se hur bra de är. Så vi följer hur aktiekursen går efter rekommendationen så att alla ska ha samma förutsättningar för att se vem som är bäst på aktier, berättar Nils-Henrik Hjälmdahl, som var på plats och tog emot priset som bestod av ett stipendie på 10 000 kronor.

Läs mer: Jönköpings glassdrottning kliver in i ny satsning: ”Det är oerhört spännande”

Motivationen från SKAPA-stiftelsen var att Urd Ratings teknik hade möjlighet att bidra till en transparent och hållbar finansiell marknad.