Det är något grundläggande fel i ett samhälle där I nazister får marschera på våra gator samtidigt som fattiga EU-medborgare förbjuds att visas på vissa platser och be om pengar eller hjälp.

Under den senaste tiden har flera kommuner fattat beslut om tiggeriförbud. Främst är det kommuner där brunblå moderater styr tillsammans med sverigedemokrater.

Rasism och antiziganism normaliseras och helt plötsligt blir det helt okej att ropa tiggeriförbud. Våld, hot och kränkningarna mot fattiga EU-medborgare i Sverige tillhör vardagen. Det är inte längesedan detta ledde till att en människa dog i Smedbyparken i Huskvarna.

Som politiker har en ett ansvar att inte spä på hat som leder till att människor kränks, diskrimineras, misshandlas eller dödas.

De som tigger på våra gator är utsatta människor i behov av verkliga lösningar på verkliga problem.

Feministiskt initiativ liksom Amnesty, Civil Right Defenders och många andra organisationer har informerat om att det finns lösningar som är baserade på de mänskliga rättigheterna. Vilket inte förslag om tiggeriförbud gör utan det bygger på fördomar och myter om romer från Bulgarien och Rumänien som lever i utsatthet i Sverige.

Lund och Gotland är goda exempel på där lösningen består av långtidshärbärge och samhällsguidning. Där har människor som tidigare satt och bad om hjälp fått jobb och bostad. Inkludering på arbetsmarknaden och utbildning är vägen ut ur den fattigdom alltför många EU-medborgare befinner sig i. Vi ser därför dessa härbärgen och samhällsinsatser som investeringar.

Vårt förslag är att kommunen istället satsar på ett långtidshärbärge, där en bra början är att ge Kyrkhjälpens härbärge långsiktig finansiering.

Jenny Astner

Ewelina Axell

Eeva Adolfsson

Feministiskt initiativ Jönköping

Joakim Månsson Bengtsson

Kandidat till EU-parlamentet (Fi) och medgrundare till Skånes första långtidshärbärge

Relaterat till artikeln