Polisrazzian, där de tio personerna greps, gjordes på flera orter i Småland på tisdagsmorgonen. Samtidigt greps även två personer i Bulgarien som misstänks ha koppling till nätverket för omfattande människohandel. Polisen uppger att de två männen nu kommer att begäras utlämnade till Sverige. En tredje person från Bulgarien är också misstänkt och är nu internationellt efterlyst.

Av de tio personer som greps på morgonen har fyra män och en kvinna anhållits misstänkta för människohandel. En person har anhållits misstänkt för grovt näringpenningtvättsbrott. Vid 16-tiden på tisdagen uppgav polisen att förhör fortfarande pågick med de tre av de gripna medan en person hade försatts på fri fot.

På en presskonferens i Växjö på tisdag eftermiddag berättade polisen mer om utredningen.

Det här nätverket har utnyttjat andra människors mycket utsatta situation. De har lurats att åka till Sverige med hjälp av vilseledande löften om vad som väntar. I Sverige har de tvingats att tigga och de här människorna har blivit av med nästan all den förtjänt de har fått genom tiggeriet, säger Mattias Sigfridsson, chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd.

Enligt polisen finns det ett 20-tal brottsoffer som befaras ha tvingats till Sverige för att tigga.

Vi har tack vare gripandet i Bulgarien även kunnat säkra bevisning via tillgångar som exempelvis fordon. Vi har kunnat konstatera att det är miljonbelopp som har försvunnit ut ur Sverige, säger Mattias Sigfridsson.

Nätverket bedöms ha haft Växjö som bas för människohandeln. Men de har även varit aktiva på mindre orter som Lessebo, Virserum och Hultsfred där människor har tvingats till tiggeri.

 Vi är glada över att vi har kunnat hjälpa de här utsatta människorna, säger Mattias Sigfridsson.

Polisen uppger att de kom nätverket ordentligt på spåren i samband med en händelse i Växjö i april i år. Då hade en bulgarisk man blivit svårt misshandlat av två andra bulgariska män efter att ha vägrat att tigga för deras räkning. De två gärningsmännen dömdes till fängelse och utvisning för misshandeln.

Människohandeln som utreds bedöms ha skett under 2016 och 2017. Polisen beskriver att det har varit en lång utredning som har inkluderat en hel del spaning på de misstänkta personerna. Den svenska polisen har även behövt samordna insatsen tillsammans med polis i Bulgarien och med den europeiska polisorganisationen Europol.

Det internationella polissamarbetet har fungerat bra. Polisen i Bulgarien har samma synsätt som vi i det här ärendet, säger Mattias Sigfridsson.

Lisa Gren, samordnare mot människohandel på Länsstyrelsen i Skåne, sade på presskonferensen i Växjö att svenska myndigheter nu har behövt göra omfattande insatser för att hjälpa brottsoffren i människohandelshärvan.

 Vi har behövt arbeta mycket med att trygga deras situation och försöka få dem att känna att de kan lita på svenska myndigheter, säger hon.

Förundersökningen om människohandeln kommer nu att ledas av Internationella åklagarkammaren i Malmö.