LÄS MER: Passa dig jävligt noga

Fredrik Nordenankar har varit ordförande för Moderaterna i centrala Jönköping och varit ledamot i kommunfullmäktige och utbildnings– och arbetsmarknadsnämnden. Vissa partikamrater anser att Fredrik Nordenankar varit något av en bråkstake.

Känner du igen dig i den beskrivningen?

Jag har varit väldigt tydlig och när någon har agerat fel så har jag sagt det öppet. Det kanske har uppfattats som att jag är bråkig. Jag vill inte hugga någon i ryggen utan är en mycket öppen person. Det har varit missförstånd och dålig kommunikation och man har inte pratat med varandra. Jag upplever att jag har gjort mitt bästa men förstår om folk tycker motsatsen, säger Fredrik Nordenankar.

För snart ett år sedan där han skulle be om ursäkt för vad han hade skrivit på sociala medier. Janne Hedell vägrade att skriva på.

Hur blev din relation till Janne Hedell efter brevet?

Brevet är ett exempel på missförstånd som har uppstått inom partiet. Janne Hedell uppfattade nog inte att jag skrev brevet för att hjälpa honom, säger Fredrik Nordenankar.

Har splittringen inom Moderaterna påverkat ditt val att lämna partiet?

Det tar energi och det är inte optimalt. Tycker vi olika saker om politiska frågor är det kreativt men här har det handlat om andra saker som jag inte vill lägga mig i nu när jag kliver ut ur partiet.

LÄS MER: Skrota trådbussförslaget

Fredrik Nordenankar säger att det främsta skälet till att han lämnar Moderaterna är familjeskäl. Familjen har fått ett barn till. Därför går han in i Liberalerna utan att ta några uppdrag under året som följer.

Det andra skälet till avgången, säger Fredrik Nordenankar, är att han känner tillhörighet i den liberala moderata falangen och inte i den konservativa.

Jag tycker inte att Anna Kinberg–Batras förslag på ett direkt eller indirekt samarbete med SD var rätt väg att gå. Jag gillade inte heller förslaget om zonförbud, att polisen ska kunna förbjuda personer att vistas på ett speciellt ställe, säger Fredrik Nordenankar.

Även om det är en lång process tror Fredrik Nordenankar att Moderaterna i Jönköping kommer att reda ut sina problem.

Det är väldigt viktigt att de hittar en konstruktiv dialog och fokuserar på politiken. Moderaterna har det inte lätt just nu.