Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Totalt eldningsförbud sätter stopp för grillning

Ett beslut från Länsstyrelsen om totalt eldningsförbud i hela Jönköpings län trädde kraft klockan 12.00 på torsdagen. Beslutet kommer även att innefatta grillning i privat trädgård.

Från och med i dag, torsdag, klockan 12.00 trädde ett beslut om totalt eldningsförbud i Jönköpings län i kraft. Beslutet innefattar en utökning av det eldningsförbud som kommunen tog fram i måndags, där även grillning i privat trädgård kommer att inkluderas.

– Det blir ingen stor förändring av kommunens rådande eldningsförbud, men det gör att vi nu blir i enlighet med de andra länen i landet, säger Fredric Jonsson, chef för Beredskapsenheten i Länsstyrelsen.

– Konsekvensen av beslutet blir att även grillning i villaträdgård förbjuds, säger Fredric Jonsson.

Förbudet gäller för all öppen låga utomhus vilket utöver exempelvis villaträdgård även inkluderar balkong, grillplats i park eller naturreservat, campingplatser och vedeldad badtunna i trädgård. Gasolgrill, kolgrill, stormkök och engångsgrill får ställas undan och tills vidare återstår bara en lösning för grillfantasten.

– Förbudet gäller definitivt inte för elgrillar, säger Fredric Jonsson från Länsstyrelsen.

Eldningsförbudet berör inte rökning eller fimpar, men Länsstyrelsen uppmanar alltid till att vara varsam med fimpar då motsatsen kan ses som ett allmänfarligt brott.

Stor brandrisk

SMHI har gått ut med en klass 1 varning gällande Jönköpings Län vilket innebär att maximala dagstemperaturer väntas komma upp eller överstiga 30 grader fram till lördag eller längre. De extremt höga temperaturerna i kombination med fortsatt torr mark medför stor risk för brand i skog och mark. Varningarna har lett till att nästan samtliga län i Sverige har utfärdat beslut om totalt eldningsförbud- något som även Jönköpings Län nu gör.

Beslutet som Länsstyrelsen har tagit i samråd med Räddningstjänsten går inte att överklaga, men det finns möjlighet till dispens om fallet är särskilt angeläget.

Polisens insatser

Beskedet om utökat eldningsförbud tas på största allvar av polisen i Jönköping som med dagliga kontroller ska se till att förbudet följs.

– Vi på Polismyndigheten kommer vara noga med att förbudet verkligen efterföljs och i vår dagliga rutin ingår det att åka förbi olika badplatser. Ser vi då att folk grillar eller eldar kommer vi att rycka in, säger Sara Alving, kommunpolis i Jönköping.

Att trotsa eldningsförbudet innebär brott mot lagen om skydd mot olyckor vilket ger böter eller fängelse. Anses brottet som grovt kan lagen om allmänfarliga brott komma att gälla, vilket kan ge fängelse upp till två år. Polisen uppmanar allmänheten att följa beslutet och själva reagera om någon annan bryter mot förbudet.

– Vi hoppas att alla ska tänkta till en extra gång, även då man är hungrig, och inte grilla. Visst är det tråkigt då grillning för många hör sommaren till men i det här läget är det viktigare att följa beslutet, säger Sara Alving.