Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikvecka med fokus på nykterhet

Under veckan deltar Sveriges poliser i en nationell trafikvecka, med huvudsyfte att uppmärksamma vikten av att köra nykter.

Enligt Transportstyrelsen omkom 75 personer i alkohol- och/eller drogrelaterade olyckor år 2018. Nollvisionen innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

– När alkohol eller droger är inblandade mångfaldigas risken för en allvarlig eller dödlig trafikolycka, säger Ursula Edström på trafikens hemsida, trafikstrateg vid polisen. Den som kör onykter utsätter sig själv och andra för stor fara!

Under trafikveckan kommer polisen därför satsa extra på att göra nykterhetskontroller runtom i landet. Nykterhetskontrollerna genomförs med hjälp av utandningsprov, blodprover samt urinprov vid behov.

Polisen kommer även ta del av metoden smadit, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, genom att erbjuda berusade förare vård och samtal de första dygnet efter gripandet.