Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranås kommun riskerar ekonomisk smäll när Cheap Monday lämnar lokaler

Tranås kommun riskerar en ekonomisk smäll när Cheap Monday/H&M lämnar sin lokal i EFG-huset under nästa år. Det beror på ett avtal som parterna kom överens om när Cheap Monday hyrde in sig i lokalen för drygt fem år sedan.

I kontraktet fanns en uppmärksammad klausul där Tranås kommun garanterar fastighetsägaren hyran i sex år, om H&M (Cheap Monday) skulle få för sig att flytta.

Beslut överklagades

Beslutet fattades av en oenig kommunstyrelse 2013 och överklagades dessutom av två Tranåsbor, som ansåg att kommunen gjorde sig skyldig till otillbörligt gynnande av enskilt företag.

– Jag känner ingen oro för kommunens räkning. Det är mer olyckligt för de anställda på Cheap Monday som förlorar sina jobb. Sedan ska vi sätta oss ner med fastighetsägaren, ta fram fakta och se över avtalet, konstaterar kommunalrådet Anders Wilander (M) och fortsätter:

– Det finns ett stort behov av lokalyta i Tranås och jag hoppas att det här dystra beskedet kan vända sig till något positivt, att någon annan kan flytta in i lokalen efter Cheap Monday. Det är en stor och fin lokal som är nästan helt nyinredd.

LÄS MER: Klädjätte lägger ner Cheap Monday

Fastighetsägaren blåste ut bottenplanet och totalrenoverade lokalytan på 5 000 kvadratmeter och kommunens sexåriga garanti var en förutsättning, utan den hade det inte blivit något avtal.

Kritik mot avtal

Flera personer har kontaktat tidningen som kritiserar det skrivna avtalet.

Har du förståelse för kritiken?

– Det finns alltid personer som tycker annorlunda, men för kommunens del fanns det inte något alternativ om vi skulle kunna ha chans att behålla Cheap Monday i Tranås, att de skulle etablera sig här. Den här risken kände vi till, att den skulle kunna inträffa, säger Anders Wilander.

Det är fastighetsbolaget Real Holding i Sverige AB som numera äger fastigheten i EFG-huset. De övertog fastigheten från Erik Hembergs Fastighets AB för mindre än ett år sedan, i början av januari 2017.

– Vi är ett börsnoterat bolag och därför kan jag inte ge några kommentarer om eventuella avtal och det är för tidigt att säga vad som kommer att hända med lokalen, säger Anna Weiner Jiffer, vd på Real Holding i Sverige AB.

Redan hyresgäst

Hon menar att bara för att H&M bestämt sig för att lägga ner Cheap Monday, så är det inte helt otänkbart att de placerar någon annan verksamhet i lokalen.

– Jag har inte varit i kontakt med Cheap Mondays ägare och vet inte alls hur de ser på framtiden, men jag ser ingen större problematik när det gäller hyran. Med största sannolikhet kommer lokalen inte att stå tom så länge, säger Anna Weiner Jiffer.

Tranås kommun är sedan tidigare hyresgäst i EFG-huset med utbildningscentret Vux Tranås som är väldigt trångbodda.

– Det är möjlighet för dem att kunna växa, vi får se vad som händer, säger Anders Wilander.

LÄS MER: Då stänger Cheap Mondays lager i Tranås