I höst väntar en ny tillvaro för NHL-stjärnan Niklas Hjalmarsson. Efter tio år i Chicago Blackhawks organisation väntar ett nytt liv i Arizonas öken och hockeylaget Coyotes.

Det har snurrat många tankar i huvudet den senaste veckan. I ärlighetens namn trodde jag inte att jag skulle bli bortbytt redan nu. Det cirkulerar alltid massa rykten. Men nu är det som det är och det är bara att köra på. Jag ser det som en nytändning och det ska bli kul att uppleva något annat, säger han.

Men det är inte bara stad och hockeylag som är nytt för Niklas Hjalmarsson. Efter att ha tränat på egen hand tidigare somrar valde han inför årets försäsongsträning att ta hjälp utav Vetlandasonen Kristian Thalin.

Duon har tränat ihop sedan maj månad och det börjar ge resultat, menar Hjalmarsson.

Det var många år sedan jag kände mig såhär fräsch i kroppen. När man blir lite äldre återhämtar man sig inte lika snabbt och det är lätt att åka på småskador. Med Kristians hjälp känner jag att jag ger mig själv de bästa förutsättningarna att lyckas.

Träningen är individuellt anpassad efter Hjalmarssons kropp och rörlighetsmönster.

Programmet är baserat på rörlighetsanalyser och utefter det har jag tagit fram ett program som ska passa för Niklas kropp och hockeyspelande. Jag har tagit enormt mycket inspiration från en kille som heter Mike Boyle. Han har jobbat mycket med bland annat NHL-stjärnor och är väldigt duktig på främst det skadeförebyggande arbetet, säger Kristian Thalin.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut?

Vi kör måndag till fredag ett par timmar varje dag. Träningspassen följer ungefär samma mönster. Träningsföljden brukar vara massage, stretching, aktivering, spänst och explosivitet, styrka och kondition. Varannan dag jobbar vi mycket i sidled och varannan dag kör vi mer "rakt fram". Sedan avslutar vi veckan med mer hockeyinriktade övningar.

För Kristian Thalin var det en dröm som gick i uppfyllelse när han började jobba tillsammans med Hjalmarsson.

Mitt mål och min dröm har alltid varit att jobba med elitidrottare. Jag har jobbat med många duktiga elitidrottare tidigare också men aldrig såhär intensivt som jag gjort med Niklas. Dessutom är Niklas en väldigt ödmjuk människa och otrolig idrottsman vilket gör jobbet ännu roligare.

För Niklas har det individuella träningsprogrammet gett honom en välbehövlig nytändning nu när han går in i en ny fas av sin karriär.

Det har absolut gett mig en nytändning att jobba ihop med Kristian. Det är väldigt roligt att träna med någon som är från samma hemtrakter. Han är dessutom en väldigt härlig kille och mycket duktig på det han håller på med, säger Niklas Hjalmarsson.

Kommer det synas på isen att du haft ett nytt träningsupplägg?

I slutändan är det på isen jag ska prestera men förhoppningsvis kommer jag ha lite mer krut i benen och framförallt vara rörligare. Sedan hoppas jag slippa problem med ryggen och i höfterna. Kroppen känns yngre och fräshare än på länge.

Är det extra viktigt för dig att vara bra tränad nu när du byter klubb?

Absolut, nu ska man bevisa sig lite på nytt för sin nya klubb och nya lagkamrater. Man får börja om och glömma det man gjort innan, det ska bli roligt.

I spelaren ovan ger Krister Thalin några träningstips.