– Det känns jättebra att kunna ge ett sådant här besked, säger Peter Lindström, förskolechef.

Under året har Jönköpings-Posten rapporterat om bristen på förskoleplatser i Jönköping. Det har varit en ständig kamp mot tiden att försöka få till nya avdelningar, på flera förskolor har det varit trångt och föräldrar har fått vänta på platser.

En djupare analys görs i september men i dagsläget ser det positivt inför hösten och flera problem har avvärjts under våren och sommaren.

– Vi ser ingen oro över situationen utan vi har platser och vi har fortfarande luft i systemet, säger Peter Lindström, förskolechef.

Var du orolig att ni inte skulle klara det?

– Inte att vi inte skulle hinna till hösten men det har varit frustrerande att vi inte kunde möta behovet vid årsskiftet, utan att man har fått vänta fram till hösten, säger han.

Nya avdelningar

Det som löst situationen är att flera nya förskolor eller förskoleavdelningar har kommit till under våren och sommaren.

Nästa tisdag slår nya förskolan i Munksjöstaden upp portarna. Rosenlunds förskola har öppnat ytterligare två avdelningar, Ödestugu har fått en ny förskola vilket innebär ett tillskott på ytterligare en avdelning. Under våren lättades situationen i Huskvarna när en avdelning öppnades på Tvetagården.

Kyrka öppnar

Även förskolekrisen i Ryd och Bottnaryd är löst. Där är befintliga förskolor fulla men nu kan barn även flytta in i Pingstkyrkan, efter att bygglovsprocessen nu är klar.

Läs mer: Nu ska Pingstkyrkan lösa förskolekrisen

– Det känns jättebra att kunna ge ett sådant här besked. Samtidigt vet vi att det är lättare vid den här tiden på året, när många barn slutar och flyttar över till skolan, säger Peter Lindström.

Har det varit kämpigt?

– Det har framförallt varit kämpigt för alla de föräldrar som inte fått de platser de önskat och behövt och för vår personal, när vi fått ha många barn i verksamheten för att få plats, säger han.

Utbyggnaden av förskolorna fortsätter och det handlar fortfarande om att få fram lokaler snabbt nog för att möta en växande befolkning.

– Det är många objekt och byggen som är igång och vi saktar inte ner takten och vi jobbar stenhårt på personalsidan, säger Peter Lindström.

Läs mer: Grälet om Strandängen över - här byggs de nya förskolorna

Läs mer: Tummen upp för förskola i Kaxholmen