Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Troligt med enstaka fall i Sverige i november

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Det är troligt att enskilda personer var smittade med coronaviruset i Sverige redan i november, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Men att kartlägga fallen bakåt är inte aktuellt. – Nu känns det inte som något vi vill belasta sjukvården med, säger Tegnell till TT.

En man i Frankrike har konstaterats bära på coronaviruset 27 december förra året, alltså fyra dagar innan det första fallet rapporterades från Kina.

Vid den tidpunkten är det också troligt att det fanns enstaka smittade personer i Sverige.

– Någon spridning utanför Wuhan har det inte varit förrän vi såg det i Europa under senare tid, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Men jag tror att man kan hitta enstaka fall bland Wuhanresenärer som var där i november–december förra året. Det låter inte alls konstigt utan väldigt naturligt.

Leder ingenstans

Men att utföra test i större skala från patienter som uppsökt sjukvården och lämnat prover för symptom som lunginflammation eller influensa i slutet av förra året för att se om det kan ha rört sig om covid-19 är inte aktuellt i Sverige just nu.

– Det är inget som diskuteras på något strukturerat sätt, säger Tegnell.

– Just nu känns det inte som att vi vill belasta sjukvården med den typen av utredningar. De har rätt mycket annat att göra och det leder inte till någon åtgärd.

Framtida nytta

Vad som i stället kan vara intressant att ta reda på, enligt Tegnell, är hur viruset fick spridning i Kina och hur viruset betedde sig i början av smittförloppet. Om det var en enstaka spridning från ett djur till människa eller om det spreds till en grupp människor under längre tid.

– Det är inte många gånger vi kunnat spåra smittspridning från djur till människor av helt nya virus. Vi har inte mycket kunskap om hur det går till i verkligheten, säger Tegnell.

– Det skulle vara av värde för att se hur man ska kunna skydda sig mot den här typen av utveckling i framtiden.