Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots sjukdomen - KD-politiker får toppost

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Jönköpingspolitikern Acko Ankarberg Johansson, som för en tid sedan drabbades av en stroke, blir ordförande i socialutskottet. Hon utsågs efter att Socialdemokraterna och Alliansen kommit överens om utskottsplatserna.

Jönköpingspolitikern och kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson blir ordförande i socialutskottet. Det meddelades under torsdagen.

– Hon har en stor erfarenhet och mycket kunnande inom området. Vi ser fram emot att hon fortsätter driva vår sjukvårdspolitik liksom hon gjort i valrörelsen, säger Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson.

Acko Ankarberg Johansson har bland annat varit statlig utredare om LOV, lagen om valfrihetssystem och kommer närmast från en tjänst som partisekreterare i partiet där hon även var talesperson för vårdfrågor. Hon har tidigare varit lokalpolitiker och kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Utnämningen beslutades av Kristdemokraternas riksdagsgrupp efter att Alliansen och Socialdemokraterna enats om fördelningen av utskottsplatserna.

Fick en stroke

Det var förra fredagen som Acko Ankarberg Johansson berättade att hon drabbats av en stroke, då hade hon kommit hem till Huskvarna efter en veckas sjukhusvistelse.

Hon skrev då att hon mådde ganska bra efter omständigheterna, att vila och rehabilitering är hennes fokus den närmsta tiden men avslutade också med orden "Sen ses vi igen!".

Acko Ankarberg Johansson är fortfarande sjukskriven.

– Hon ska ta den tid hon behöver. Rent praktiskt löser vi det under tiden och just nu är det inte så hög aktivitet i utskotten, säger Andreas Carlson.

Blir vice ordförande

Andreas Carlson själv, riksdagspolitiker från Mullsjö, blir vice ordförande i justitieutskottet. Han har den gångna mandatperioden varit ledamot i utskottet men får nu ett större ansvar, och blir bland annat gruppledare för Alliansen i det aktuella utskottet i och med utnämningen.

– Att vända den otrygghet många upplever ser jag som en av de allra viktigaste frågorna att jobba med. Att få fler poliser på plats, att öka det brottsförebyggande arbetet och öka tryggheten i samhället, säger han.